2024-04-26 16:42

Cu ce PROBLEME de sănătate ne vom confrunta în 2021 ca urmare a pandemiei

 |  20:50
Cu ce PROBLEME de sănătate ne vom confrunta în 2021 ca urmare a pandemiei

Odată cu progresul înregistrat de vaccinurile anti Covid-19 și de demararea campaniei de vaccinare se pare că luminița de la căpătul tunelului pandemic este tot mai vizibilă. Întrucât riscurile fizice sunt mai bine gestionate cu vaccinuri, totuși, va rămâne impactul de neșters al pandemiei asupra psihicului colectiv, potrivit CNN.

”Aspectele fizice ale pandemiei sunt cu adevărat vizibile”, a spus Lisa Carlson, președintele Asociației Americane de Sănătate Publică și administrator executiv la Școala de Medicină a Universității Emory din Atlanta. „Avem o lipsă de aprovizionare și stres economic, frică de boli, toate rutinele noastre perturbate, dar există o durere reală în toate acestea.”

„Nu avem un vaccin pentru sănătatea noastră mintală, ca și pentru sănătatea noastră fizică”, a adăugat Carlson. "Deci, va dura mai mult pentru a ieși din acele provocări."

Acestea sunt problemele pe care profesioniștii din domeniul sănătății mintale le anticipează pentru 2021.

Epuizare și sedentarism

 

Viața a fost stresantă înainte de pandemie, dar provocările noi au dus la o suprasolicitare psihică. Învățământul online, siguranța, dificultățile financiare, telelmunca, gestionarea bolii și a morții au făcut viața mult mai dură.

Izolarea, care poate duce la singurătate, a lovit oameni de toate vârstele. Mulți copii și adolescenți au pierdut oportunități importante pentru dezvoltarea socială.

Modul în care gestionați stresul este crucial pentru a găsi răgazul de la pandemie, a spus Carlson. A fi în siguranță în aer liber și în jurul copacilor vă poate îmbunătăți starea generală de sănătate. Când poți, ia-ți timp să te relaxezi și să te deconectezi de la știri.

Concentrarea „pe elementele de bază pentru a dormi, pentru a mânca mese sănătoase, pentru a vă deplasa pe parcursul zilei, pentru a petrece timpul cu animalele de companie și cei dragi” vor fi extrem de importante, a adăugat ea. „Să avem grijă de noi înșine și unul de celălalt ar trebui să fie prioritatea tuturor pe măsură ce avansăm în anul 2021”.

Când pandemia sabotează somnul

Din moment ce mai mult timp acasă a însemnat mai multe amânări pentru unii, ciudatele „vise pandemice” despre care oamenii au discutat în acest an au șanse mai mari de a apărea, a spus dr. Raj Dasgupta, medic pulmonar și de somn și profesor asistent de medicină clinică la Facultatea de Medicină de la Universitatea din California de Sud.

Stresul, traumele și noile provocări sunt alți factori care au condus la tulburări de somn. Persoanele aflate pe prima linie de îngrijire a sănătății, cei care au asistat la decese și persoanele care au rămas blocate pe navele de croazieră pot experimenta stres post-traumatic care poate duce la insomnie și coșmaruri. „Există lucruri pe care le vedeți, care sunt doar gravate în mintea voastră”, a spus Dasgupta.

Lipsa separării între locul de muncă și casă poate însemna modele de somn neregulate. Pandemia „a aruncat într-adevăr o curbă în ritmul nostru circadian”, a adăugat el.

De asemenea, „mulți oameni s-au îngrășat”, a spus Dasgupta. "Greutatea a fost întotdeauna un factor de risc atunci când vorbim despre lucruri precum apneea obstructivă în somn". Apneea a fost asociată cu un risc mai mare de a dezvolta depresie și anxietate.

Deoarece calitatea somnului este legată de sănătatea mintală, expunerea suficientă la soare pentru un ritm circadian normal, dezvoltarea unei rutine de somn și practicarea tehnicilor de relaxare vor fi cruciale în 2021.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-01-04

In legatura cu acest articol...

Cum a ajuns Cumpănașu eroul elevilor pe Tik Tok. Mesaje împotriva profesorilor și discuții indecente cu adolescente

Decizia ministrului Educației privind VACCINAREA cadrelor didactice

Anunț de ULTIMĂ ORĂ despre Ion Dichiseanu. Actorul era internat de două săptămâni cu o pneumonie severă

Cum reacționează Costel Alexe la acuzațiile procurorilor DNA

Noi reguli pentru DEFINIREA cazurilor de coronavirus

Ce a pățit un bărbat din Iași după ce și-a JIGNIT sora pe Facebook

Mai puțini români au reușit să facă ECONOMII în timpul pandemiei

RESTRICȚII prelungite în Austria și Germania. Care vor fi noile reguli




Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE