2024-04-30 01:45

Banii din PNRR, subiect de discuții la Guvern. România ar putea PIERDE sume importante din a doua tranșă

 |  20:17
Banii din PNRR, subiect de discuții la Guvern. România ar putea PIERDE sume importante din a doua tranșă

Banii din PNRR, în stand-by. România ar putea încasa numai 2,6 miliarde de euro în acest an din acest program, asta deși țara noastră poate atrage în mod normal 6 miliarde. Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit astăzi cu Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, și cu Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, pentru a discuta despre situația tranșei a doua.

Marcel Ciolacu a fost informat că există șanse ca 2,6 miliarde de euro din tranșa a doua (din totalul de 2,81) să intre în plată în perioada următoare.

Surse politice au declarat pentru Euronews România că cei doi miniștri l-au asigurat pe noul premier că există un răspuns pozitiv din partea Comisiei Europene la această cerere de renegociere.

În ceea ce privește cele două jaloane rămase restante în domeniul energiei, am avea un răgaz neoficial de șase luni pentru a le transpune în practică și a primi și restul de bani pe această cerere de plată pentru tranșa a doua.

Potrivit unor surse de la Bruxelles, Comisia Europeană analizează în momentul de față posibilitatea să nu se creeze un precedent periculos dacă se dă curs solicitării autorităților de la București de a debloca tranșa a doua, cu excepția celor două angajamente.

Sebastian Burduja a fost informat că trebuie să renegocieze cu Comisia Europeană și să ducă la îndeplinire cele două jaloane. În același timp, există întârzieri pentru a asigura toate condițiile pentru depunerea cererii de plată pentru tranșa a treia.

Printre acestea se numără proiectul de lege privind reglementarea pensiilor speciale. A fost deja depus un nou set de amendamente la Parlament. Se așteaptă și pe această temă un punct de vedere din partea Comisiei Europene și o nouă analiză din partea Băncii Mondiale care ar trebui să fie primită în următoarele zile.

Totodată, mai trebuie făcuți pași importanți când vine vorba despre recalcularea pensiilor. La nivel național, parlamentarii trebuie să vină cu un nou proiect de lege.

În plus, legea salarizării unitare trebuia să fie gata la finalul primăverii. Acum se vine cu un nou termen - data de 1 septembrie.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-07-05



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE