Trecutul și prezentul cartierelor din București
Imagine din cartierul Aviatorilor
Ca turist, odată ajuns în București, ești atras, fără doar și poate, de Centrul Vechi, polul distracției din Capitală și un adevărat „magnet” pentru toți vizitatorii, de oriunde ar veni ei. Și totuși, pentru cei care zăbovesc un pic mai mult în oraș și vor să cunoască mai bine locurile și oamenii, o plimbare prin cartierele Bucureștiului poate constitui o adevărată revelație.
Grație metroului, poți ajunge cu ușurință în cele mai îndepărtate colțuri ale orașului, cum ar fi spre exemplu cartierul Văcărești, dar pentru cei care nu vor să se aventureze prea departe, Cotroceni și Aviatorilor sunt două cartiere pline de istorie, în care chiar și cei mai pretențioși dintre vizitatori vor descoperi locuri care să le trezească interesul și poate chiar să îi uimească.
La doar două stații de metrou distanță de centrul Bucureștiului, se întinde unul dintre cele mai vechi și frumoase cartiere din Capitală – Cotroceni.
Mențiunile în vechile hrisoave ale Țării Românești ne trimit, încă de acum peste 400 de ani, din timpul lui Mihai Viteazu, la un mic sat numit Cotroceni, aflat în mijlocul pădurii de atunci - cunoscuții Codri ai Vlăsiei -, care era situat în nordul Bucurescilor, cum se numea orașul la acea vreme.
La jumătatea secolului al XVII-lea, însuși Șerban Cantacuzino, cel care avea să devină, două decenii mai târziu, domnitor al Țării Românești, “se cotroci” o vreme în aceste păduri dese, care de altfel erau proprietatea sa, ceea ce, în limba de atunci, însemna “a se ascunde”, “a se refugia”, de Domnitorul Duca al cărui tron se străduia să-l uzurpe
27 Dec 2019