2024-04-29 22:17

Mute si surde, autoritatile statului sunt complice la ilegalitatile comise pe banda rulanta de Eco Sud?!

 |  15:25
Mute si surde, autoritatile statului sunt complice la ilegalitatile comise pe banda rulanta de Eco Sud?!

Scandalul cu groapa de gunoi de la Vidra (judetul Ilfov) pare a fi fara de sfarsit iar mirosul si vaporii nocivi emanati de groapa au devenit deja un real pericol pentru sanatatea populatiei din Bucuresti si din imprejurimi.

Scandalul cu groapa de gunoi de la Vidra (judetul Ilfov) pare a fi fara de sfarsit iar mirosul si vaporii nocivi emanati de groapa au devenit deja un real pericol pentru sanatatea populatiei din Bucuresti si din imprejurimi.

Trebuie precizat din start, faptul ca autorizatia initiala a celor de Eco Sud prevedea in mod expres depozitarea unei capacitati de deseuri de 6,6 milioane mc iar astazi, in noiembrie 2023, la Vidra, au ajuns sa fie depozitate peste 11 milioane mc de deseuri.

Asadar, o prima intrebare care se ridica pentru autoritati, ar fi aceea referitoare la cum s-a ajuns la depozitarea dublului cantitatii autorizate prin acordul de mediu?!

Reamintim ca inca din anul 2018, Eco Sud a fost prinsa in fapt, incalcand grosolan legea, atunci cand deversarea levigatului in raul Arges a fost constatata chiar de catre fostul Comisar Octavian Berceanu, pe atunci, activist de mediu. Berceanu a facut atunci demersurile necesare si la fata locului s-au prezentat Politia Giurgiu si Garda de Mediu Giurgiu si pornit primele demersuri legale impotriva Eco Sud, consemnand ceea ce Octavian Berceanu sesizase. Mai trebuie mentionat faptul ca, la momentgul respective, Octavian Berceanu a declarat ca a luat decizia de a suna la 112 deoarece anterior sunase in repetate randuri la Garda Mediu Ilfov, fara ca cineva sa ii raspunda sau sa macar se prezinte la fata locului.

Urmare a  acestui episod, totusi Garda de Mediu Ilfov s-a vazut nevoita sa solicite laboratorului pentru monitorizari din cadrul Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANMPM), sa intocmeasca un buletin de monitorizare a aerului iar daca rezultatele vor demonstra ca emisiile depasesc pragul legal se vor lua masurile ce se impun. In mod evident ca Garda de Mediu Ilfov a primit de la ANPM mai multe buletine de monitorizare a aerului din care reiesea clar ca emisiile au deposit mereu pragul legal. In ciuda evidentelor, totusi Garda de Mediu a refuzat sa ia masurile necesare impotriva Eco Sud,

invocand de aceasta data lipsa unui raspuns de la Directia de Sanatate Publica.

Cu toate ca, Garda de Mediu se afla in posesia a nenumarate dovezi ca Eco Sud incalca legea in mod repetat si emisiile depasesc pragul legal zilnic, iar numarul de sesizari si plangeri ale cetatenilor este in crestere, ajungand astazi la peste 10.000, cei care conduc aceasta importanta institutie refuza sa aplice orice masura punitiva impotriva Eco Sud.

Subliniem, asadar, faptul ca Garda de Mediu are toate monitorizarile realizate de laboratorul pentru monitorizari din cadrul ANPM, care certifica depasirile constante la emisiile de hidrogen sulfurat.

Cu toate ca detine aceste buletine de masurare a emisiilor de la groapa de la Vidra, Garda de Mediu nu a luat niciodata masuri si nici nu a sanctionat operatorul Eco Sud pentru depasirea indicatorilor

Aceste buletine de monitorizare au fost transmise de la Garda de Mediu catre Directia de Sanatare Publica (DSP) pentru interpretare si dispunere de masuri. Cu toate ca DSP a primit aceste buletine de monitorizare a calitatii aerului, la intalnirea reprezentantilor DSP cu cei de la Asociatia GAL, reprezentatii DSP au declarant spre stupefactia tuturor celor prezenti ca nu are buletine sau monitorizari din care sa rezulte depasiri ale emisiilor de gaze nocive de la groapa de la Vidra.

O prima consecinta a pasivitatii si a inactivitatii, am putea spune chiar a acoperirii de catre Garda de Mediu si Directia de Sanatate Publica a neregulilor grave din activitatea Eco Sud, este aceea ca, in anul 2023 s-a ajuns la un numar de peste 10.000 de sesizari trimise de cetatenii disperati la Garda de Mediu si la DSP.

Faptul ca se continua depozitarea in celulel 1-5 care sunt decalarate inchise si cu vegetatie deasupra (vezi in facsimil, mai jos, decizia etapei de incadrare) este strigator la cer pentru ca ne arata clar ca unii se simt deasupra legii si actioneaza ca si cum ar fi stapanii Romaniei si ai vietii cetatenilor ei. Realitatea este cat se poate de clara si de dura: pe suprafata acestor celule (1-5) care oficial sunt inchise, Eco Sud continua cu maxima nepasare si nesimtire sa depoziteze acolo deseuri si sa le acopere imediat cu pamant.

Reamintim ca Garda de Mediu a constat inca din 2019 depasirea volumului autorizat pentru celulele 1-5 de la Vidra. Dupa cum puteti citi din documentele publicate in facsimil, la pagina 15 se retine ca in luna noiembrie 2019 erau deja se depasise cantitatea admisa de deseuri cu 750 mii tone.

Oficial, Eco Sud a continuat sa depoziteze in celulele 1-5 pana in septembrie 2020, atunci cand s-au pus in folosinta celulele 6-8 de la Vidra.

Garda de Mediu a dispus atunci ca excedentul de cantitate de deseuri depusa in celulele 1-5 sa fie depozitat in celula 6. Procesul verbal emis de Garda de Mediu Ilfov a  fost contestat de armata de avocati angajati de Eco Sud, in instanta, procesul finalizandu-se cu reconfirmarea de catre judecatori a masurilor dispuse de Garda de Mediu.

Din februarie 2023 pana in prezent, Garda de Mediu Ilfov refuza sa puna in aplicare propriile masuri care au fost reconfirmate  chiar de instanta de judecata. Astfel, suntem in masura sa observam faptul ca Garda de Mediu a devenit complicele celor de la Eco Sud, inchizand ochii si refuzand sa ia masuri impotriva Eco Sud pentru incalcarile grave si repetate ale legii precum si pentru distrugerea sanatatii populatiei din tot arealul Bucuresti-Ilfov si nu numai.

In urma deciziei instantei de judecata care a reconfirmat masurile dispuse de Garda de Mediu in 2019, in mod normal aceasi Garda de Mediu ar fi trebuit sa masoare din nou volumetria celulelor de depozitare 1-5 ale deseurilor de la Vidra si ar fi constatat ca Eco Sud a depasit capacitatea autorizata pentru aceste celule cu multe milioane de tone de deseuri. In loc de asta, Garda de Mediu invoca lipsa fondurilor pentru efectuarea volumetriei la depozitul Vidra, cu toate ca, in perioada februarie – septembrie 2023 a gasit fonduri suficiente pentru a face  masurari de volumetrie pentru alti operatori de deseuri.

Prin numarul de sesizari si plangeri inregistrate de la cetateni, peste 10 mii, Eco Sud este societatea din Romania cu cel mai mare numar de sesizari si plangeri impotriva activitatii pe care o desfasoara. Cu toate acestea, cei de la Garda de Mediu se afunda si mai tare in pasivitate si, conform celor afirmate de reprezentatii legali ai Asociatiei GAL, prefera sa sa stea la cate o sueta si la o cafea cu protestatarii, in loc sa ia masuri prin care sa constate si sa opreasca incalcarile repetate ale legii comise de Eco Sud in operarea ilegala, defectuoasa si periculoasa a depozitului de la Vidra.

Asadar, numarul de sesizari si proteste ale cetatenilor creste exponential cu pericolul generat de emisiile de hidrogen sulfurat ( si ele aflate in permanenta crestere), iar Garda de Medius sta cu mainile in buzunare su fluiera a paguba fara a intreprinde ceva impotriva Eco Sud, Directia de Sanatate Publica, la fel ca si Garda de Mediu, nu face absolut nimic, nimic, ba chiar le emite celor de la Eco Sud un alt acord de mediu pentru 940 mii tone pe an pentru tratarea biologica aeroba a deseurilor, activitate ce va amplifica mirosul si noxele de la depozitul de la Vidra.

Revenim, la intrebarile de la inceput: Ce face Garda de Mediu?! Andrei Rudolf Corlan, Comisarul Sef al Garzii Nationale de Mediu, membru de vaza al PNL Neamt, numit de PNL in aceasta importanta functie , chiar se face ca nu observa ca subordonatii sai de la Garda de Mediu Ilfov au devenit complicii celor de la Eco Sud?! Domnul Corlan are senzatia ca nu e considerat si domnia sa complicele celor de la Eco Sud?! Si ministrul liberal al Mediului, Mircea Fechet, domnia sa ce face?! E impacat cu ideea ca sefii si sefuletii aflati in subordinea sa sunt mana in mana cu Eco Sud care atenteaza zilnic la sanatatea cetatenilor din Bucuresti si Ilfov?!

Si ce face DSP-ul? Dar Alexandru Rafila, ministrul Sanatatii, o figura extrem de importanta a PSD?! Rafila este cel care a numit-o pe doctorita Cristina Luminita Pelin in functia de Director al DSP Bucuresti si un comisar de politie in functia de director al DSP Ilfov. Doi medici si un comisar de politie sunt si ei comfortabili cu ideea ca institutiile pe care le conduc au devenit complice la incalcarea legii si la deteriorarea starii de sanatate a populatiei, abdicand astfel de la principala lor misiune, aceea de a proteja cetateanul si sanatatea sa?!

 


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-11-09

Documente:



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE