2021-05-13 22:12

Poziția oficială EMA privind efectele vaccinului Johnson&Johnson

 |  18:39
Poziția oficială EMA privind efectele vaccinului Johnson&Johnson

Există o „posibilă legătură” între vaccinul cu doză unică produs de compania Johnson & Johnson și cazurile foarte rare de cheaguri de sânge apărute după imunizare, a declarat marți Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) într-un comunicat, subliniind că beneficiile vaccinului continuă să depășească riscurile.

EMA a analizat opt ​​rapoarte din Statele Unite cu privire la „cazuri de apariție a unor cheaguri de sânge neobișnuite asociate cu niveluri scăzute de trombocite din sânge”, dintre care unul a fost fatal. Peste șapte milioane de oameni din SUA au primit vaccinul Johnson & Johnson, notează Euronews.

Toate cazurile rare de coagulare a sângelui s-au produs la persoanele cu vârste sub 60 de ani, majoritatea femei, mai scrie sursa citată. 

Cazurile au fost similare cu cazurile rare de cheaguri de sânge legate de vaccinul AstraZeneca, a spus EMA. Ambele vaccinuri au folosit un vector de adenovirus.

„Combinația între apariția unor cheaguri de sânge și trombocite scăzute din sânge este foarte rară, iar beneficiile generale ale vaccinului COVID-19 Janssen, produs de compania Johnson & Johnson, în prevenirea COVID-19 sunt mai mari decât riscurile de reacții adverse", a precizat Agenție Europeană a Medicamentului (EMA).

Lucrătorii din domeniul sănătății și cei care au primit vaccinul ar trebui să fie conștienți de potențialele simptome ale acestor cheaguri de sânge rare. Acestea includ dificultăți de respirație, dureri în piept, umflături ale picioarelor, dureri abdominale, cefalee, vedere încețoșată sau pete mici de sânge sub piele.

60.000 de doze de vaccin Johnson & Johnson au ajuns săptămâna trecută în România și vor fi deocamdată stocate în depozit, după ce gigantul farmaceutic a anunțat suspendarea distribuirii acestui ser în Uniunea Europeană.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-04-20

In legatura cu acest articol...

România se apropie de 90.000 de vaccinări anti-covid pe zi

Premierul Cîțu, un nou apel pentru vaccinarea anti-COVID: ”Să ELIMINĂM acele voci care sunt împotrivă!”

Începe vaccinarea prin centrele mobile. Care sunt județele vizate și ce vaccin va fi folosit

Coronavirus: 2.931 cazuri noi. 1.432 pacienți se află internați în stare gravă
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE