2024-04-26 11:47

Îndulcitorul natural care poate provoca ACCIDENT vascular cerebral și ATAC de cord

 |  23:07
Îndulcitorul natural care poate provoca ACCIDENT vascular cerebral și ATAC de cord

O nouă cercetare citată de CNN arată că eritritolul, un înlocuitor artificial al zahărului, folosit pentru a îndulci anumite preparate, poate provoca probleme de coagulare a sângelui, accident vascular cerebral, atac de cord și chiar deces.

„Gradul de risc nu a fost mic. Riscul este egal cu cel reprezentat de cei mai puternici factori de risc cardiac, cum ar fi diabetul”, a declarat autorul principal al studiului, Dr. Stanley Hazen, director al Centrului pentru diagnostic și prevenire cardiovasculară de la Cleveland Clinic Lerner Research Institute.

Oamenii cu factori de risc existenți pentru bolile de inimă, cum ar fi diabetul, au fost de două ori mai predispuși să sufere un atac de cord sau un AVC dacă aveau niveluri ridicate de eritritol în sânge, potrivit studiului publicat în Nature Medicine. Odată cu creșterea nivelului de eritritol din sânge, „există un risc de aproximativ două ori mai mare de atac de cord și accident vascular cerebral”, dar și de a dezvolta cheaguri de sânge, care se pot desprinde și călători spre inimă sau creier. "Evident, sunt necesare mai multe cercetări, dar e bine să fiți prudenți și să limitați consumul de eritritol", au spus cercetătorii.

Rezultatele "nu ar trebui să fie extrapolate la populația generală, deoarece participanții la intervenție prezentau deja un risc crescut de evenimente cardiovasculare. Rezultatele acestui studiu sunt contrare deceniilor de cercetări științifice care arată că îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii, cum ar fi eritritolul, sunt siguri, așa cum demonstrează și reglementările globale pentru utilizarea lor", a transmism Robert Rankin, directorul executiv al unei asociații internaționale din industria alimentară și a băuturilor. 

La fel ca sorbitolul și xilitolul, eritritolul este un alcool de zahăr, un carbohidrat care se găsește în mod natural în multe fructe și legume. Acesta are aproximativ 70% din dulceața zahărului și nu are calorii. Fabricat artificial în cantități masive, eritritolul nu are un gust persistent, nu crește glicemia și are un efect laxativ mai puțin pronunțat decât alți alcooli zaharici.

Sursa: DigiWorld


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-03-08

In legatura cu acest articol...

Ne așteaptă o vară cu mari ÎNTÂRZIERI ale curselor aeriene

Medicii de familie se REVOLTĂ și cer rețete electronice. Răspunsul CNAS

Demitere la nivel înalt din cadrul OMS, care s-a lăsat cu acuzații de rasism și malpraxis

Ce SALARIU ar face fericită o femeie din România

Victimele violenţei domestice ar putea beneficia de ordin de protecţie extins de la șase luni la un an




Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE