2024-05-05 07:48

UPDATE. ALERTĂ. Risc de radiații după ce trupele rusești au oprit complet alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare de la Cernobîl

 |  15:02
UPDATE. ALERTĂ. Risc de radiații după ce trupele rusești au oprit complet alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare de la Cernobîl

Operatorul ucrainean Ukrenergo avertizează că Alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare de la Cernobîl și a echipamentelor sale de siguranță a fost “întreruptă complet” de militare ruși care au ocupat centrala, scrie HotNews.ro.

UPDATE 16.38. Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare a precizat, miercuri, în contextul informaţiilor privind evenimentele de la centrala de la Cernobîl, că măsurătorile efectuate la nivel naţional confirmă valori normale ale nivelului de radiaţii si nu sunt semnalate depăsiri la nivelul teritoriului ucrainean.

​​“Ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public referitoare la evenimentele de la amplasamentul fostei centrale de la Cernobîl, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) precizează că măsurătorile efectuate la nivel naţional confirmă valori normale ale nivelului de radiaţii si nu sunt semnalate depăsiri la nivelul teritoriului ucrainean. Din informaţiile primite de la Autoritatea de Reglementare şi Control din Ucraina (State Nuclear Regulatory Inspectorate of  Ukraine), a fost confirmată întreruperea alimentării cu energie electrică în data de 09.03.2022, în jurul orei 11”, spune CNCAN. 

“Potrivit protocoalelor de securitate, a fost stabilită conectarea la sursa de alimentare de rezervă ce utilizează sistemele diesel mobile. În prezent, toate sistemele de securitate sunt funcţionale, fiind alimentate din generatoarele diesel de rezervă şi nu există un pericol pentru mediu sau populaţie. Rezerva de combustibil este dimensionată pentru perioadele de timp necesare pentru restabilirea alimentării cu energie electrică, funcţionarea generatoarelor diesel de rezervă putând fi prelungită după necesităţi prin realimentare cu combustibil până la reconectarea cu reţeaua naţională de energie electrica. 

CNCAN, prin Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă, urmăreşte în permanenţă evoluţia situaţiei din punct vedere al monitorizării radiologice. În România, nivelul radiaţiilor este monitorizat permanent prin Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (RNSRM), din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM). Specialiştii din Laboratorul Naţional de Referinţă Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 şi le transmit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naţionali şi internaţionali, precum şi a populaţiei”, mai precizează CNCAN. 

UPDATE 16.27. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat că a fost informată de autorităţile ucrainene că centrala Cernobîl a fost debranşată de la reţeaua electrică, dar că nu a fost observat ”niciun impact critic” asupra siguranţei centralei, potrivit unei postări pe Twitter.

Centrala de la Cernobîl „a fost complet deconectată de la rețeaua de electricitate din cauza acțiunilor militare ale ocupantului rus, nu mai are sursă de energie. Nu există nici o posibilitate de refacere a liniilor", se arată într-o postare pe Facebook a companiei Ukrenergo.

Pe de altă parte, compania nucleară ucraineană Energoatom a transmis miercuri că în acest caz ar putea fi eliberate substanţe radioactive de la Cernobîl, deoarece nu mai poate răci combustibilul nuclear folosit după ce alimentarea cu electricitate a centralei a fost stopată.

Energoatom precizează că la Cernobîl există aproximativ 20.000 de ansambluri de combustibil uzat care nu au putut fi păstrate la rece pe fondul unei pene de curent. Încălzirea lor ar putea duce la „eliberarea de substanțe radioactive în mediu. Norul radioactiv ar putea fi transportat de vânt în alte regiuni din Ucraina, Belarus, Rusia și Europa”, se arată într-un comunicat.

Cu câteva ore mai devreme, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) anunțase că sistemele care monitorizează materialul nuclear la instalaţiile de deşeuri radioactive de la centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl au încetat să mai transmită date către Agenție.

„Directorul general... a indicat că transmisia de date la distanţă de la sistemele automatizate de monitorizare instalate la centrala nucleară de la Cernobîl a fost pierdută", a anunţat într-un comunicat AIEA.

Peste 200 de tehnicieni și paznici sunt blocați la fața locului, lucrând de 13 zile sub supravegherea militarilor ruși.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-03-09

In legatura cu acest articol...

Reacție acidă a Kremlinului după ce SUA și Marea Britanie au INTERZIS importurile de petrol și gaz rusesc

Zelenski pune presiune pe Occident: “Luaţi cât mai repede o decizie, trimiteţi-ne avioane!”




Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE