2024-05-03 17:27

În al 12-lea ceas, autoritățile promit investiții de 1,5 miliarde de euro în IRIGAȚII

 |  20:06
În al 12-lea ceas, autoritățile promit investiții de 1,5 miliarde de euro în IRIGAȚII

Cu o secetă care a distrus deja 214.870 hectare din terenurile țării, România va beneficia de investiții de 1,5 miliarde de euro în sisteme de irigații. Cel puțin așa promite actualul ministru al Agriculturii, Petre Daea care anunță că suprafața irigată a țării ar urma să crească de la 1,8 milioane de hectare la 2,6 milioane de hectare până în 2027.

Petre Daea a recunoscut că România a pierdut ultimii doi ani în care vremea a fost favorabilă, fără a face investiții pentru agricultură.

”Din nefericire, am distrus. Vreau să pun la loc într-un concept nou ceea s-a distrus de-a lungul anilor. (...) 2020 și 2021 au fost anii de regres în sistemul de irigații și ne costă acest lucru. Am spus atunci că 1,4 milioane de hectare erau posibile de irigat. Un milion de hectare am irigat acum”, a declarat Petre Daea, în cadrul unei conferințe de presă.

Ministrul Agriculturii a precizat că Guvernul are în plan extinderea lucrărilor la canalul Siret-Bărăgan, care a fost început în anii '80 la ordinul lui Nicolae Ceaușescu.

„Noi știm în fiecare zi ce trebuie să se facă în sistem. Am trecut cea mai importantă etapă de pregătire a sistemului național de irigații, cu această componentă de desecare.

Un obiectiv important care a intrat în mapa de reabilitare, a fost scos și l-am reintrodus în sistem, canalul Siret-Bărăgan.

Acest plan de reabilitare a sistemelor de irigații este un mare obiectiv vital țării”, a spus Petre Daea.

Ministrul Agriculturii a amintit că hotărârea de Guvern prin care a fost aprobat planul național de reabilitarea stabilește ca până în 2027 să fie realizate 155 de amenajări.

”19 obiective sunt finalizate. 31 de obiective sunt în execuție. Sunt 47 de obiective în diferite stadii de execuție. Fermierii să cunoască ce structură de culturi pun în perimetrele irigabile”, a mai spus ministrul social-democrat.

Mai mult, Daea a precizat că este nevoie de investiții în sistemul național de irigații pentru a putea combate seceta și efectele generate de schimbările climatice.

”Seceta nu o combați numai cu apa! Se combate și prin măsuri agrotehnice, se combate prin soiuri hibrizi adecvați situației”, a mai explicat ministrul Agriculturii, citat de Euronews.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-08-04

In legatura cu acest articol...

Atenționare de călătorie pentru Spania: GREVĂ în transportul aerian

România, pe locul doi în lume în ceea ce privește MORTALITATEA

VOUCHERE alimente 2022. Unde te poţi adresa, dacă NU ai primit tichetele sociale

Rafila, un nou atac la adresa lui Arafat: Mi se pare foarte ciudat

Ministerul Educației investește 965 de milioane de lei în prevenirea ABANDONULUI școlar

Meteorologii avertizează: COD GALBEN de caniculă în 22 de județe

Olanda declară oficial CRIZĂ de apă din cauza secetei




Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE