2024-04-27 07:12

Ce BENEFICII pot avea cei care vor dori să se vaccineze. Anunțul președintelui

 |  19:26
Ce BENEFICII pot avea cei care vor dori să se vaccineze. Anunțul președintelui

Klaus Iohannis a vorbit marți seară, într-o conferintă de presă, despre acordarea de stimulente persoanelor care se vaccinează împotriva COVID-19. Întrebat dacă ia în calcul stimularea persoanelor care sunt reticente la vaccinare cu un ajutor material, președintele a spus că în momentul în care vor exista suficinte doze, este foarte posibil să se întâmple acest lucru.

"Cu siguranță ne vom adresa tuturor categoriilor sociale. Încurajarea vaccinării poate merge până acolo unde persoanele vaccinate vor putea beneficia de un acces mai facil în unele zone și cei nevaccinați să beneficieze de anumite măsuri. Până acum, am avut relativ puține doze de vaccin și a fost nevoie de o programare strictă și pe categorii. Într-un viitor previzibil, cam pe la sfârșitul lui mai sau în iunie, vom avea suficiente doze pentru oricine dorește să se vaccineze. Cei care se vaccinează trebuie să simtă și prin anumite măsuri administrative. Este foarte posibil ca la un moment dat, repet, atunci când vor fi suficiente doze disponibile pentru oricine, să existe o încurajare pentru cei care s-au vaccinat", a spus Iohannis.

Pe de altă parte, Klaus Iohannis a declarat că el nu a fost reticent față de ideea unui certificat, ci față de ideea unui pașaport discriminatoriu de vaccinare: „Nu cred că putem să facem o discriminare pe baza vacinării”. Șeful statului a insistat că acest document trebuie folosit strict din rațiuni medicale, nu pentru a împiedica libera circulație: „Nu facem din acest instrument un instrument al discriminării”.

„Trebuie să clarific un pic: nu am fost reticent față de ideea unui certificat, am fost reticent față de ideea unui pașaport discriminatoriu de vaccinare. 

Nu cred că putem să facem o discriminare pe baza vacinării, nu putem să împărțim cetățenii europenii în două categorii, unii să meargă în concediu, alții să nu meargă. Deci sunt drepturile care sunt statuate și garantate pentru toată lumea.

Dar acest certificat de vaccinare poate fi folosit pentru motive medicale. De exemplu, dacă vreți să mergeți într-o țară în concediu și aveți certificatul că v-ați vaccinat, sau ați făcut testul și e negativ, sau ați făcut boala, probabil că puteți intra acolo fără alte formalități și fără să trebuiască să stai în carantină. E un lucrul important. 

Pe de altă parte, nu putem să folosim astfel de certificate pentru a îngrădi, de exemplu, libertatea de mișcare. Dacă o persoană nu are acest certificat, nu i se poate spune că nu are voie să călătorească în Europa - are voie, dar va trebuie să respecte restricțiile care sunt în vigoare pentru persoanele din statul respectiv.

Deci nu existența certificatului e problematică, ci felul în care-l folosim. Să-l folosim pentru motive medicale, dar să nu facem din acest instrument un instrument al discriminării”, a declarat Klaus Iohannis.

Întrebat despre ideea ca românii să poată merge la festivaluri sau restaurante pe bază de certificat, Iohannis a răspuns: „Aceste lucruri vor fi analizate foarte, foarte atent și ne vom exprima asupra acestei chestiuni”.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-04-27

GALERIE MEDIA


In legatura cu acest articol...

Ce mesaj transmite președintele Iohannis înainte de Paște: ”Trebuie să fim REALIȘTI”

Câte 100 de dolari pentru tinerii care se vaccinează împotriva Covid-19

Ministrul Culturii face apel la ARTIȘTII români: ”Trebuie să se implice în campania de vaccinare”




Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE