2024-04-26 16:51

SFATURILE medicului Adrian Marinescu pentru pacienții cu forme UȘOARE de COVID-19

 |  22:42
SFATURILE medicului Adrian Marinescu pentru pacienții cu forme UȘOARE de COVID-19

Adrian Marinescu vine cu sfaturi pentru românii care se îmbolnăvesc cu forme uşoare de Covid-19 şi încearcă să nuanțeze, pe baza experienței sale și a colegilor, care e linia între liniștea că lucrurile merg bine și temerile care să-i facă pe oameni să meargă la spital, dacă simptomele persistă o perioadă lungă, după cele 14 zile de izolare.

Adrian Marinescu a fost întrebat de Libertatea dacă mai există vreun risc pentru sănătatea celor care au făcut forme uşoare de Covid-19, în condiţiile în care, după trecerea celor 14 zile de izolare, dacă simptomele de la debutul bolii dispar şi nu apar altele noi.

„În proporţie de 99%, nu. Doar că trebuie pus un diagnostic corect, şi aici e nevoie de medicul de familie. E nevoie de un medic pentru a stabili dacă este o formă uşoară sau nu. Dacă e o formă uşoară, nu mai vorbesc de cea asiptomatică, intervalul de 14 zile este suficient în aşa fel încât să nu mai apară probleme”, a spus Adrian Marinescu.

Reputatul medic infecţionist a precizat şi ce trebuie să facă cei care au trecut prin boală.

„Dacă simptomele persistă, pot avea nevoie, pentru un interval de timp, de un tratament pentru acele simptome. Punctual: tuşeşte în continuare, ia ceva de tuse, şi aşa mai departe. Vitaminele le putem lua şi dacă nu avem Copvid-19. Până la urmă, vitamine, dacă vorbim de doze corecte şi nu este un exces, da, putem să luăm. Nu înseamnă că e un tratament, se merge pe ideea de recuperare”, a mai spus Adrian Marinescu.

Mulţi medici de familie recomandă, după trecerea celor 14 zile, continuarea acelei scheme clasice de tratament, cu vitamina C, vitamina D şi zinc, pentru o perioadă mai lungă…

– Dar nu e un tratament. Vitaminele le putem lua şi dacă nu avem COVID. Până la urmă, vitamine, dacă vorbim de doze corecte şi nu este un exces, da, putem să luăm. Nu înseamnă că e un tratament, se merge pe ideea de recuperare.

– Ce înseamnă „doze corecte”?

– E foarte simplu: doza corectă e doza din prospect. În general, pentru orice medicament. Dacă ne dă un medic, e de aşteptat să ne prescrie conform prospectului. Şi dacă nu face asta medicul, noi oricum, putem verifica. Și când spun „doza corectă”, mă refer la ceea ce spune prospectul, concret. Şi la vitamina C, şi la vitamina D. Este un tratament cu vitamine care poate fi luat pe ideea că, în convalescenţa unei boli, poate fi gripă, poate fi orice altceva, ar putea fi util. Dar nu înseamnă că e tratament pentru COVID.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-01-22

In legatura cu acest articol...

Încep PROBLEMELE cu vaccinul Pfizer. România va primi doar jumătate din dozele promise

Doar 6 cazuri de GRIPĂ în ultima săptămână. Anul trecut pe vremea asta erau aproape 1.400 de cazuri

Pacienții care fac DIALIZĂ vor fi VACCINAȚI fără programare




Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE