2024-05-06 14:26

Continuă scandalul pe banii din PNRR pentru spitale. Ciolacu: ”Asta îi defineşte pe aceşti umflaţi pe bani publici de la USR”

 |  18:50
Continuă scandalul pe banii din PNRR pentru spitale. Ciolacu: ”Asta îi defineşte pe aceşti umflaţi pe bani publici de la USR”

După ce ministrul Rafila a anunțat că banii pentru consultanță din PNRR depășesc 25 milioane de euro, Marcel Ciolacu transmite un mesaj dur celor de la USR pe care-i acuză că au alocat acești bani fără transparență și fără niciun criteriu.

„Consultanţă pe zeci de mii de euro! Asta îi defineşte pe aceşti umflaţi pe bani publici de la USR! După ce au aruncat România în haos cu liberalizarea energiei, nu au nicio jenă acum să îi pună pe românii sărăciţi să le plătească consultanţă de 44.000 de euro pe lună! Zeci de milioane de euro din împrumuturile luate prin PNRR - mai exact din banii ce vor fi plătiţi de români, cu dobânzile aferente - au fost 'alocate' de userişti pentru servicii de consultanţă. Fără transparenţă, fără niciun criteriu, fără nicio fundamentare”, a scris Ciolacu, pe Facebook.

El a adăugat că acum se poate înţelege de ce aceia care „propovăduiau 'Fără hoţie în funcţii publice' s-au opus din toate puterile optimizării PNRR, solicitate de PSD”.

„Transparenţa clamată atât de mult de aceiaşi preacuraţi userişti i-ar lăsa ca înainte de a ajunge accidental la guvernarea ţării: fără locuri de muncă, fără venituri, şomeri pe banii celor pe care tocmai i-au împovărat cu toată 'consultanţa' lor”, a afirmat Ciolacu.

Afirmațiile lui Ciolacu sunt făcute în contextul în care există o dispută în spațiul public între PSD și USR în legătură cu banii din PNRR destinați Agenției Naționale pentru Investiții în Sănătăte pentru care sunt prevăzuți 5 milioane de euro pentru salarii și funcționare și 25 de milioane de euro pentru consultanță. Ministrul Sănătății spune că a sesizat corpul de control al premierului pentru a vedea dacă sumele se justifică.

„Acolo mi s-a părut că e puțin ciudat că angajații obișnuiți să fie consiliați de foarte mulți experți internaționali. Funcționarea agenției înseamnă 5 milioane de euro pentru angajați, iar consultanță e de 5 ori mai mare. (...) N-am acuzat pe nimeni dar am cerut un punct de vedere din partea Corpului de control al prim-ministrului”, a spus Rafila.

De partea cealaltă, fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene spune că PSD caută „să găsească scuze și să inventeze pretexte” ca să nu construiască spitale.

„Agenția care ar trebui să construiască spitale (ANDIS) este finanțată din PNRR. Asta înseamnă 5 milioane pentru funcționarea sa (salarii, dotări) până în 2026 și 25 de milioane pentru tot ce înseamnă asistență tehnică la construcția de spitale”, spune fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, care susține că de fapt consultanța înseamnă studii de fezabilitate, monitorizarea de șantier, asistență pentru achiziția și instalarea echipamentelor medicale și asistență pentru elaborarea și verificarea normelor de siguranță.  E mult 25 de milioane pentru toate astea, pentru 25 de spitale pentru 5 ani? Dacă așa crede Rafila și vrea să facă economii, să le facă cu experții de la PSD”, a scris pe Facebook Cristian Ghinea.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-02-17

In legatura cu acest articol...

Partidul lui Ludovic Orban s-a LANSAT oficial. Care sunt valorile pe care le promovează




Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE