2024-04-26 18:50

S-au ridicat restricțiile în Grecia. Turismul se redeschide din nou

 |  21:30
S-au ridicat restricțiile în Grecia. Turismul se redeschide din nou

Autoritățile din Grecia au ridicat de vineri, 14 mai, restricțiile impuse deplasărilor între regiuni și au redeschis turismul, după trei luni de lockdown.

Deși cei care vor călători cu maşina nu trebuie să ia măsuri de securitate adiţionale, guvernul recomandă să facă acasă teste rapide pentru Covid înainte de a pleca în călătorie.

În cazul deplasărilor în insule cu feribotul, care poate opera la 85% din capacitate, sau cu avionul, autoritățile au impus unele reguli atât pentru cetățenii greci, cât și pentru turiștii străini. Sunt obligatorii prezentarea unui certificat de vaccinare obţinut după 14 zile de la rapel, a unui test PCR negativ, realizat cu 72 de ore înainte de călătorie, a unui test rapid efectuat acasă cu 24 de ore înainte sau un certificat care să ateste că persoana a trecut prin boală. Acest certificat este valabil între două şi nouă luni de la infectare. Certificatul se obţine pe platforma self-testing.gov.gr, în cazul probelor făcute acasă sau efectuate în centrele de diagnosticare publice sau private.

De vineri se poate intra și în magazinele neesenţiale, fără programare prealabilă cum era necesar de la sfârşitul lunii martie, când s-au redeschis centrele comerciale. Totuşi, se menţine limitarea suprafeţeide 25 m2 la un client, precum și protocoalele de distanţare şi obligativitatea purtării măştilor sanitare atât în interior, cât şi în exterior.

S-a scurtat, de asemenea, și timpul în care este interzisă circulaţia nocturnă, acum fiind în vigoare între orele 24:00 şi 05:00, ceea ce permite un program prelungit al restaurantelor.

Vineri s-au redeschis şi muzeele.

Turismul este principalul motor al economiei elene. Cu toate acestea, unii specialiști atrag atenția asupra riscului unei răspândiri a coronavirusului, în condițiile în care rata de infectare este ridicară, respectiv 270 în ultimele 14 zile şi 162 timp de şapte zile la 100 000 de locuitori. Deși s-a stabilizat în ultimele săptămâni, numărul infectărilor zilnice depășește 2.000 în țara cu aproape 11 milioane de locuitori. Vestea bună este că, în ultimele săptămâni, externările au depăşit numărul spitalizărilor.

Guvernul a dat asigurări că deschiderea turismului se va face luând măsurile de precauţie necesare şi evitând riscurile. Ministrul Turismului, Haris Theoharis, a invocat mai multe studii relevante - al Universităţii Yale (Marea Britanie) şi Institutului Robert Koch (Germania) - care au demonstrat că turismul implică un risc ”scăzut” de răspândire a coronavirusului comparativ cu alţi factori.

În plus, Executivul și-a propus să vaccineze toți cetățenii până la sfârşitul lunii iunie. Până în prezent, a fost imunizată populaţia din insulele mici, urmând ca imunizarea în cele mijlocii să se finalizeze la finalul lunii mai. În insulele cu peste 100.000 de locuitori, campania de vaccinare se va încheia la finalul lunii iunie, potrivit Agerpres. 


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-05-14

In legatura cu acest articol...

FĂRĂ carantină pentru românii care călătoresc în Italia

DOCUMENT oficial: Lista completă a măsurilor de relaxare care intră în vigoare




Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE