2024-04-27 07:38

Cum se va desfășura Bacalaureatul începând cu 2027

 |  20:43
Cum se va desfășura Bacalaureatul începând cu 2027

Sorin Cîmpeanu a explicat cum va arăta Bacalaureatul din 2027. Acesta a insistat că examenul, în noua sa formă, va verifica nu cunoștințele, ci competențele elevilor. Cîmpeanu a mai precizat că noul Bacalaureat trebuie judecat prin prisma noilor planuri-cadru, nu pornind de la cele de acum, care sunt învechite.

„Bacalaureatul ar urma să se aplice în 2027, după ce o generație întreagă va fi parcurs întreg ciclul învățământului liceal. Dacă în toaman anului viitor vom reuși să avem planuri-cadru noi, în care trunchiul comun să fie 50%, specializarea – 20% și curricumul la decizia a școlii să fie extins la 30%, trebuie să judecăm Bacalaureatul prin prisma planurilor-cadru care vor fi, nu prin prisma celor pe care le avem azi și care sunt învechite de 15-20 ani.

La acea probă scrisă, pentru a asigura echitatea, ar urma să se verifice competențele, nu cunoștințele, la toate disciplinele din trunchiul comun, respectiv Limbă Română și Matematică, într-o proporție de cel puțin 40%, adăugăm Geografie și Istorie până la 60%, după care venim cu Fizică, Chimie, Biologie într-o proporție mai mică și cu Economie sau o altă disciplină din socio-umane. Aceste verificări ar urma să se facă la nivelul competențelor de bază.

Mai clar, dacă într-o școală vom avea o oră de matematică pe săptămână și în altă școală trei ore sau patru, subiectele vor fi concepute așa încât să fie calibrate pentru cei care fac o oră pe săptămână. Asta înseamnă că vom avea o probă unică de Bacalaureat”, a declarat Cîmpeanu.

Acum Bacalaureatul e un simplu pașaport pentru acces în facultate, nu-și oferă niciun fel de certificare pentru piața muncii sau pentru domeniul universitar. Acest lucru urmează să se schimbe având acele competențe care să fie organizate serios și credibil. Acum Competențele se iau doar dacă deschizi cu ușa, atât, nu au niciun fel de credibilitate. Ce competențe trebuie să verificăm? Competențele digitale de bază, competențele pentru limbile de circulație internațională la nivel de bază.

Oferim o probă la alegerea elevului. Cel care a promovat, de exemplu, proba de competențe digitale de bază, dar se simte bun în programare, școala va fi obligată să-i ofere acces la o probă în care demonstreze competența de programator. Sau a promovat proba de limba engleză la nivel de bază și vrea să arate că e un bun cunsocător al literaturii engleze, școala va fi obligat să-i organizeze această probă.

O clasă de 26 – 28 de levi va putea fi împărțită până la patru formațiuni diferite, grupe de 6 – 7 elevi care să facă alte discipline, care să corespundă nivelului lor de cunoaștere și aptitudinilor pe care le au”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu, pentru B1 TV.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-07-15

In legatura cu acest articol...

Mii de elevi NU au reușit să prindă un loc la LICEU. Pe cine dă vina ministrul Cîmpeanu




Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE