2024-05-05 07:16

Impactul dramatic al INFLAȚIEI asupra turismului din România

 |  18:54
Impactul dramatic al INFLAȚIEI asupra turismului din România

Pus la pământ de pandemie, turismul românesc se luptă acum să supraviețuiască și inflației accelerate din ultimele luni. În plin sezon estival, estimările hotelierilor arată creșteri importante ale cheltuielilor cu energia și alimentele.

Anii pandemiei au lovit crunt turismul românesc, dezechilibrând puternic cifra de afaceri a hotelierilor.

”Industria a avut un sprijin în pandemie, au fost măsuri care au sprijinit și au oferit posibilitatea investitorilor pentru a trece peste această perioadă care a fost una grea. Dacă vorbim de cifra de afaceri, impactul la nivel de industrie a fost de aprox. 51%, vă dați seama ce înseamnă pentru industrie, ce s-a întâmplat în acele momente” ne-a declarat Marius Băzăvan, Managing Partner Bacolux Hotels România și membru în Comitetul Director al Federației Industriei Hoteliere din România.

După ridicarea lockdown-ului, turismul a sperat să își revină spectaculos, exploatând dorința mare a românilor de a călători. Anul acesta, însă, inflația a dat planurile peste cap oamenilor de afaceri din domeniu.

Cumpărat în 2019, fostul Hotel Hefaistos din Eforie Nord, închis de 5 ani, a reintrat în circuitul turistic ca Hotel Bacolux Koralio, cu o clasificare de 4 stele. 7 milioane de euro au fost investiți aici, bani proveniți ca ajutor de la Guvern (870 mii de euro) și credite bancare. Hotelierii s-au confruntat cu o creștere de 18% a prețurilor de construcție față de estimările inițiale. În plus, cheltuielile cu alimentele și energia au crescut dramatic față de anii trecuți.

”Am făcut politica tarifală cu 8 luni înainte de deschidere. Am anticipat criza, dar nu am crezut că va fi atât de mare. Diferențele sunt importante, mai ales că serviciile all inclusive sunt riscante. Costurile cu energia sunt de 4 ori mai mari ca în trecut” spune Marius Băzăvan.

Cât despre măsurile de modificare a Codului Fiscal, mult discutate în aceste zile de Guvern, omul de afaceri consideră că acestea vor afecta sectorul HoReCa, mai ales dacă vorbim despre creșterea TVA-ului de la 5% la 9% pentru activitățile de cazare hotelieră.

”Nu am putut să avem o predictibilitate și nu o avem nici în momentul acesta. Schimbările acestea bruște, de la o zi la alta, afectează sectorul, mai ales, de ce să nu fim sinceri, sectorul din turism avea niște condiții fiscale avantajoase și, astfel, cred că s-a redus extraordinar de mult partea de evaziune fiscală. Mulți și-au dat seama că este ok să lucrezi într-un stil corect” consideră Marius Băzăvan, Managing Partner Bacolux Hotels România și membru în Comitetul Director al Federației Industriei Hoteliere din România.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-07-11

In legatura cu acest articol...

Oamenii de afaceri cer AMÂNAREA modificărilor Codului Fiscal




Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE