2024-04-16 22:31

Digitalizarea în construcții, cum poate crește eficiența pe șantiere în pandemie

 |  15:32
Digitalizarea în construcții, cum poate crește eficiența pe șantiere în pandemie

Digitalizarea a devenit un concept popular în jurul lumii datorită beneficiilor sale de a crea eficacitate în diferite operațiuni ale unui business. Interesul față de soluțiile digitale este în creștere, astfel că industrii precum domeniul bancar, fabrici, și comerțul, au înțeles avantajele noilor metode, iar astfel au parte de: centralizarea eficientă și gestionarea rapidă a datelor, reducere de personal, eliminarea consumului de hârtie (eco-friendly), automatizarea, conectivitatea dintre toate cele enumerate, iar acestea sunt doar câteva aspecte de luat în calcul.

În timp ce alte industrii au adoptat deja acest nou model de dezvoltare și se bucură de avantajele clare ale digitalizării, industria de construcții a fost și este mai reticentă, prin urmare a avut de pierdut. În timp ce fabricile și comerțul au avut o creștere în venit de aproximativ 45% în ultimul deceniu, în unele țări din Europa, ca Franța și Spania, domeniul construcțiilor a suferit o pierdere de 5%.

În ziua de astăzi este imperativ ca industria de construcții să se conformeze digitalizării, pentru a contribui la creșterea economiei și dezvoltarea acesteia.

Un bun exemplu către îmbunătățirea serviciilor din sfera construcțiilor, este Alexandru Boca, CEO & fondator Conzo.ro, prima platformă tip marketplace din industria construcțiilor din România, care are înscriși mai mult de 300 antreprenori și furnizori de profil. Este un proiect unic și inovator, ce vizează economisirea de timp și bani de către toți actorii din domeniu.

Prin intermediul platformei, companiile își listează ofertele de produse și servicii, iar clienții pot fie contacta în mod direct furnizorii, fie publica, în mod gratuit, cereri pentru anumite servicii din zona construcțiilor și amenajărilor interioare. Platforma își propune ca obiectiv central facilitarea comunicării dintre client și furnizor, lucru ce reprezintă un real avantaj, în primul rând pentru client, care poate primi consultanță directă de la specialist și de asemenea o ofertă personalizată. În următoarele luni va fi lansat și un nou serviciu al platformei, Project Management Tools, urmat de dezvoltarea serviciilor de Time Schedule& Budget Management Tools.

,,Cu toate că la prima vedere construcțiile pot părea un fenomen simplist, aceastea implică un volum impresionant de informație, o iterație permanentă de procese și, nu în cele din urmă, decizii și aprobări ce trebuie asumate cu frecvență zilnică. Toate aceste acțiuni implică în mod activ membrii echipei de proiect, în mod uzual minimum 20-25 de persoane, explică Alexandru Boca. ”Prin implementarea soft-urilor ce măresc randamentul prin optimizarea acțiunilor mari consumatoare de timp și desigur, prin facilitarea transferului de informație și a soluțiilor de management a aprobărilor în cadrul echipei de proiect, a furnizorilor de materiale și a prestatorilor de servicii, putem economisi cea mai prețioasă resursă pe care o avem de gestionat – timpul.’’

La nivel european, cu toate că peste 90% dintre companiile de profil sunt conștiente de faptul că digitalizarea își va pune amprenta asupra fiecărui proces, mai puțin de 6% utilizează toate facilitățile disponibile online, iar antreprenorii români din construcții nu fac excepție.

”Este foarte important să înțelegem că au trecut timpurile în care digitalizarea în construcții se limita la folosirea e-mailului și în care, pentru a găsi o echipă de tâmplari sau o companie care să subcontracteze o lucrare dintr-un alt oraș, trebuia să cunoști pe cineva care să cunoască pe cineva. Pentru a fi vizbili pe această piață dinamică și complicată, sunt esențiale 3 lucruri: un website updatat și optimizat, prezența activă pe platforme dedicate și folosirea uneltelor digitale care să permită eficientizarea timpului și trasabilitatea proceselor” este de părere Alexandru Boca, fondator Conzo.ro

Studiile au demonstrat că folosirea instrumentelor digitale crește productivitatea cu 75%, iar antreprenorii din construcții nu mai petrec 7 ore din 10 alergînd după materiale și aprobări și doar 3 lucrând efectiv la proiect.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-09-10

In legatura cu acest articol...

Fermierii au ajuns la capătul puterilor și lansează un apel disperat către Guvern: Vrem apă!

Ședință cu miză la PSD: Se încearcă forțarea Guvernului de a crește pensiile cu 40%




Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE