2024-05-03 16:35

Papa Francisc, vizită ISTORICĂ în Irak: ”Ajunge cu violențele, cu extremismul, cu intoleranța!”

 |  09:00
Papa Francisc, vizită ISTORICĂ în Irak: ”Ajunge cu violențele, cu extremismul, cu intoleranța!”

Papa Francisc a ajuns vineri în Irak, într-o vizită istorică care va dura patru zile. În primul discurs Suveranul Pontif a pledat pentru încetarea conflictelor armate, combaterea corupţiei şi a inegalităţilor dar și pentru respectarea drepturilor omului și toleranța religioasă.

Conducătorul Bisericii Catolice și-a exprimat gratitudinea pentru oportunitatea de a "efectua această călătorie apostolică îndelung aşteptată şi dorită în Republica Irak, un ţinut leagăn al civilizaţiei strâns legată, prin patriarhul Abraham şi numeroşi profeţi, de istoria mântuirii şi de marile tradiţii religioase: ebraismul, creştinismul şi islamul”.

 „Vin ca pelerin, pentru a-i încuraja în mărturia lor de credinţă, de speranţă şi fapte bune în mijlocul societăţii irakiene. Îi salut şi pe membrii altor Biserici şi comunităţi creştine, pe adepţii islamului şi pe reprezentanţii altor tradiţii religioase.

Dumnezeu să ne ajute să mergem împreună, ca fraţi şi surori, având convingerea puternică a faptului că adevăratele învăţături ale religiilor ne invită să rămânem ancoraţi în valorile păcii, a cunoaşterii reciproce, a înfrăţirii umane şi coexistenţei, a spus el.

În ultimele decenii, Irakul s-a confruntat cu dezastrele războaielor, cu flagelul terorismului şi conflicte intercomunitare.

Astăzi, Irakul este chemat să le arate tuturor, în special în Orientul Mijlociu, că diferenţele, în loc să genereze conflicte, trebuie să conducă la cooperare armonioasă în viaţa civilă.

Coexistenţa fraternă are nevoie de dialog răbdător şi sincer, prin dreptate şi respectarea drepturilor. Eu vin ca penitent care cere iertare Cerului şi fraţilor pentru atât de multe distrugeri şi acte de cruzime; vin ca pelerin al păcii, în numele lui Hristos, Domnul Păcii. Ne-am rugat atât de mult în ultimii ani pentru pace în Irak”, a declarat Papa Francisc.

„Armele trebuie să tacă! Să le fie oprită distribuirea, care este peste tot. Să înceteze interesele de grup, acele interese externe care nu sunt interesate de populaţia locală. Să li se dea voce constructorilor, artizanilor păcii! Celor mici, săracilor, oamenilor simpli, care vor să trăiască, să muncească, să se roage în pace. Ajunge cu violenţele, ajunge cu extremismul, cu facţiunile, cu intoleranţa", a spus Papa Francisc, potrivit evz.ro. 

Este prima vizită externă pe care Suveranul Pontif o efectuează de la începutul pandemiei de coronavirus. Papa Francisc a fost transportat cu un BMW blindat de la aeroport, până în Capitala Bagdad, pentru întâlnirea cu președintele irakian kurdul Barham Salih. În timpul traseului, Papa a fost escortat de mai multe mașini ale securității irakiene, iar sute de persoane s-au adunat pe marginea trotuarelor, pentru a saluta cortegiul. Autoritățile de la Bagdad au mobilizat 10.000 de soldați pentru ca vizita de trei zile a Papei Francisc, în vârstă de 84 de ani, să se desfășoare în condiții de securitate. Pentru Suveranul Pontif este prima vizită din ultimele 15 luni.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-03-05



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE