2024-04-26 19:10

Lăsata Secului pentru Postul Paștelui. Tradiții și obiceiuri la români

 |  09:00
Lăsata Secului pentru Postul Paștelui. Tradiții și obiceiuri la români

Lăsata Secului de Paște are loc duminică, 26 februarie 2023, cu o zi înainte de intrarea în Postul Paștelui 2023. Practic, aceasta este ultima zi în care creștinii mai au voie să consume alimente de dulce.

În ziua de Lăsata Secului de Paște, creștinii respectă o serie de tradiții și obiceiuri. În multe zone rurale din țară, Lăsata Secului marchează intrarea în noul an agrar.

În această zi, finii merg la nași cu plocon, care înseamnă o găină friptă, un colac mare, sau o turtă și o sticlă de vin. În acest fel, finii își cer iertare de la nași pentru toate greșelile pe care le-au făcut, iar după ce se împacă, se așează în jurul unei mese mari.

În unele zone din țară, după ce se servește masa, se spală vasele și se așează cu gura în jos pentru a ține la distanță necazurile.

În alte zone se pregătește o masă cu bucate alese și se invită toate rudele pentru a petrece împreună.

În sudul țării, gazda leagă o bucată de halviță cu o sfoară și se plimbă prin fața tinerilor oaspeți, iar aceștia trebuie să o prindă cu gura. Cel care va prinde halvița o va păstra ca recompensă.

În Muntenia, de Lăsata Secului, gospodinele prepară plăcinte cu brânză dulce și stafide pe care le oferă soacrelor, pentru ca relația să rămână dulce în timpul Postului Paștelui.

De Lăsata Secului, în Transilvania și Banat are loc sărbătoarea Alimori, cunoscută sub denumirea de obiceiul Opaițelor.

Oamenii se adună pe câmp sau pe dealuri și aprind un foc mare din opaițe confecționate chiar de ei. Opaiţele pot fi făcute din diferite tipuri de materiale.

Tradiția spune că focul aprins din opaițe are rol de purificare și alungă spiritele rele. 

După ce aprind focurile, oamenii consumă alimente de dulce și beau vin fiert.

De Lăsata Secului se obișnuiește ca finii să meargă în vizită la nași și să le ofere cadouri. Acestea pot fi natură simbolică, ca de exemplu o ramă foto, sau ceva care să fie reprezentativ pentru cuplu. În funcție de posibilitățile materiale, se mai pot oferi un set de îngrijire personală, un set de pahare sau o lenjerie de pat.

După această zi, pe 27 februarie va începe Postul Paștelui sau Postul Mare, iar timp de 48 de zile, creștinii ortodocși nu vor consuma lactate sau alte produse de origine animală.

De asemenea, este interzis consumul de alcool și tutun.

Postul trupesc trebuie să fie însoțit și de cel sufletesc. Ceea ce înseamnă că dincolo de aspectul mâncării, credincioșii trebuie să renunțe la gânduri necurate, gesturi nepotrivite, și să fie mai buni cu cei din jur.

Sursa: Protv


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-02-26



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE