2024-05-19 12:12

Începutul sfârșitului pentru vaccinurile anti-covid? Pfizer anunță că pastila sa împotriva coronavirusului reduce cu aproape 90% riscul de spitalizare şi de deces

 |  14:36
Începutul sfârșitului pentru vaccinurile anti-covid? Pfizer anunță că pastila sa împotriva coronavirusului reduce cu aproape 90% riscul de spitalizare şi de deces

Grupul farmaceutic American Pfizer a anunțat vineri că un studiu privind pastila sa anti-COVID-19 a fost oprit deja după ce acest antiviral a demonstrat că reduce cu 89% riscul de spitalizare şi de deces în rândul adulţilor care prezintă riscul de a dezvolta o formă severă a bolii.

Rezultatele depășesc cu mult pe cele ale pastilei anti-COVID-19 dezvoltată de grupul Merck, Molnupiravir, care a arătat într-un studiu că reduce cu 50% riscul de deces şi de spitalizare în rândul pacienţilor care prezintă riscuri sporite de a dezvolta forme severe ale maladiei.

Pfizer a anunţat că intenţionează cât de curând să trimită rezultatele interimare ale studiului privind pastila sa anti-COVID-19, care este administrată în combinaţie cu un antiviral mai vechi, Ritonavir, specialiştilor de la Agenţia pentru alimente şi medicamente (FDA) din Statele Unite. Tratamentul combinat, care va fi comercializat sub numele de Paxlovid, constă în administrarea a trei pastile de două ori pe zi.

Analiza datelor obţinute de la 1.219 pacienţi din studiul Pfizer a urmărit spitalizările şi decesele constatate în rândul persoanelor diagnosticate cu forme uşoare sau moderate de COVID-19 şi care prezentau cel puţin un factor de risc pentru a dezvolta o formă gravă, precum obezitate sau vârstă înaintată, scrie News.ro. Studiul a descoperit că 0,8% dintre pacienţii care au primit pastila Pfizer în primele trei zile după instalarea simptomelor au fost spitalizaţi şi niciun pacient nu a murit în primele 28 de zile după tratament. Prin comparaţie, rata de spitalizare din grupul pacienţilor care au primit placebo a fost de 7%. De asemenea, în grupul placebo au fost constatate şapte decese. Ratele au fost similare şi pentru pacienţii trataţi în primele cinci zile după apariţia simptomelor - 1% din pacienţii trataţi cu pastila COVID-19 au fost spitalizaţi, în comparaţie cu 6,7% din grupul placebo, care a inclus şi 10 decese.

Pentru a fi eficiente, antiviralele trebuie administrate cât mai devreme posibil, înainte ca infecţia să pună stăpânire pe organism. Grupul Merck a testat pastila sa anti-COVID-19 în primele cinci zile de la declanşarea simptomelor.

Pfizer nu a oferit până acum niciun detaliu despre efectele secundare ale tratamentului său, dar a precizat că anumite reacții adverse au fost constatate la aproximativ 20% dintre cazuri, atât în grupul tratat, cât şi în grupul placebo.

Mecanisme diferite

Pastila dezvoltată de Pfizer, care face parte din clasa inhibitorilor de protează, a fost concepută pentru a bloca o enzimă de care noul coronavirus are nevoie pentru a se înmulţi în organism. De cealaltă parte, pastila Merck, Molnupiravir, are la bază un mecanism diferit de acţiune şi a fost creată pentru a introduce erori în codul genetic al coronavirusului.

Pfizer studiază în prezent dacă pastila sa ar putea fi utilizată şi în cazul persoanelor fără riscuri sporite de a dezvolta forme severe de COVID-19, precum şi pentru a preveni infectarea cu SARS-CoV-2 a persoanelor expuse la noul coronavirus.

 


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-11-06

In legatura cu acest articol...

Semnal de alarmă tras de specialiști: Cum a afectat pandemia COVID-19 capacitatea de detoxifiere a organismului

OMS, anunț îngrijorător: Vaccinurile nu oferă o protecţie completă împotriva contagierii cu noul val de coronavirus

Scădere uriașă a incidenței cazurilor de Covid în Capitală

România a depășit 50.000 de DECESE provocate de noul CORONAVIRUS




Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE