2024-05-06 12:43

DESCOPERIRI ale științei din 2022. Pas important pentru vaccinul anti-CANCER

 |  20:12
DESCOPERIRI ale științei din 2022. Pas important pentru vaccinul anti-CANCER

Anul 2022 a fost unul semnificativ pentru știință. După trei ani de cercetări generate de pandemia Covid-19, oamenii de știință au venit cu vești care au implicații pentru sănătatea umană în general. Totodată, au avut loc evenimente-cheie în domeniul științei pentru prezența oamenilor pe alte planete, crearea unor alimente care ajută în lupta împotriva crizei climatice și dezvoltarea unor soluții ieftine și prietenoase cu mediul pentru producția electricității.

În octombrie, China a marcat o premieră mondială după ce a lansat un nou vaccin împotriva Covid-19, care este administrat prin inhalare, nu prin injectare.

Un vaccin împotriva cancerului ar putea fi gata de utilizare până în 2030, potrivit echipei din spatele vaccinului Covid-19 de la Pfizer/BioNTech.

Profesorii Ugur Sahin și Ozlem Tureci, care au fondat împreună compania farmaceutică în 2008, au ezitat să spună că pot găsi un remediu pentru cancer, dar au spus anul acesta că au avut „descoperiri” la care vor continua să lucreze.

Cuplul german a spus că dezvoltarea și succesul vaccinului lor pentru SARS-CoV-2, care a fost lansat pe tot globul în timpul pandemiei de coronavirus, „dă roade pentru munca noastră împotriva cancerului”.

Întrebat când vaccinurile împotriva cancerului ar putea fi accesate de pacienți din întreaga lume, profesorul Sahin a spus că s-ar putea întâmpla „înainte de 2030”.

„Ceea ce am dezvoltat de-a lungul deceniilor pentru un vaccin împotriva cancerului a ajutat la dezvoltarea vaccinului Covid-19, iar acum vaccinul Covid-19 și experiența noastră în dezvoltarea lui ne oferă ajutor în munca noastră împotriva cancerului”, a spus Tureci. 

Nava spațială Orion a decolat cu racheta SLS de la Centrul Spațial Kennedy în noiembrie, fără astronauți la bord, la data de 16 noiembrie, și a revenit pe Terra la 11 decembrie.

SLS nu a mai zburat niciodată în spațiu. Două încercări anterioare de lansare, una la sfârșitul lunii august și alta la începutul lunii septembrie, au fost anulate din cauza unor probleme tehnice. O altă încercare a fost anulată din cauza uraganului Ian.

După succesul misiunii Artemis I, NASA intenționează să trimită astronauți în următoarea misiune, numită Artemis II, care să orbiteze în jurul lunii, posibil din 2024. 

Guvernul SUA a deschis calea pentru ca americanii să poată mânca carne cultivată în laborator, după ce autoritățile au considerat că un produs din carne derivat din celule animale este sigur pentru consumul uman.

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) va permite unei companii din California să preia celule vii de la pui și apoi să le crească într-un mediu controlat, de laborator, pentru a produce un produs din carne care nu implică sacrificarea efectivă a niciunui animal.

FDA a declarat că este pregătită să aprobe vânzarea altor tipuri de carne cultivate în laborator și este „implicată în discuții cu mai multe firme” în acest scop, inclusiv companii care doresc să cultive fructe de mare din celulele vietăților marine, potrivit The Guardian

Până în prezent, Singapore a fost singura țară din lume în care produsele din carne cultivate în laborator sunt vândute în mod legal consumatorilor.

Aprobarea SUA ar putea crea o nouă piață alimentară mai prietenoasă cu planeta, întrucât producția globală de alimentelor este responsabilă pentru o treime din toate gazele de încălzire a planetei emise prin activitățile oamenilor.

Creșterea animalelor pentru carne reprezintă cea mai mare pondere în cadrul impactului negativ al producției de alimente - pășunile și terenurile cultivate în acest scop ocupă aproximativ jumătate din terenul locuibil al planetei și folosesc aproximativ 70% din sursele de apă dulce.

Oamenii de știință au făcut noi progrese pentru dezvoltarea unor panouri solare transparente, care ar putea fi folosite ca ferestre ale caselor capabile de a genera electricitate.

Celulele solare inovatoare ar putea fi folosite atât în ferestre, cât și în sere, fațade din sticlă și ecrane ale dispozitivelor electronice portabile, potrivit The Independent

La 13 decembrie, Departamentul de Energie al SUA anunţă o "descoperire ştiinţifică majoră": Cercetătorii americani au reuşit să producă mai multă energie din fuziune decât energia laserului folosit pentru a o induce.

Vestea este preluată în titlurile presei din întreaga lume, deoarece această descoperire ar putea răspunde nevoii disperate a lumii de a dispune de o sursă de energie curată şi nelimitată pentru a pune capăt dependenţei de combustibilii fosili. În afară de faptul că fuziunea nu produce emisii de carbon în timpul funcţionării, aceasta are şi multe alte avantaje: nu prezintă niciun risc de dezastru nuclear şi produce mult mai puţine deşeuri radioactive.

Sursa: Protv


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-12-30



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE