2024-05-19 14:41

10 MOTIVE să mergi (și) toamna în Sardinia, insula verde cu plaje ca-n Caraibe

 |  22:58
10 MOTIVE să mergi (și) toamna în Sardinia, insula verde cu plaje ca-n Caraibe

Italia e în orice moment al anului o priză în care îți poți încărca rapid bateriile, iar Sardinia este o destinatie excelentă de vacanță, chiar și pentru un city break, în orice anotimp. Chiar și iarna pentru că aici găsiți între 16 și 20 de grade în noiembrie și decembrie. Insula este verde, are plaje ca-n Caraibe, iar gastronomia vă va convinge să petreceți aici mai mult de un weekend.

Între Sardinia și Italia sunt legături destul de încâlcite, ținând cont că abia acum 160 de ani, în 1861, insula a trecut sub steagul Italiei. Până atunci, a fost colonizată de sarzi, care au migrat din regiunea Dunării, cucerită de romani, cotropită de vandali, stăpânită de arabi, apoi de bizantini și, nu în ultimul rând, de spanioli. Așadar, influențe de toate felurile.

Și acum, localnicii spun că ei sunt sarzi, nu italieni și sunt extrem de mândri de originea lor. Au steagul lor, dialectul lor, bucătăria lor și ar fi bine să nu îi contrazici pentru că îi rănești în orgoliu dacă insiști să-i numești italieni.

Ce poți să faci în Sardinia toamna? În primul rând să ieși din viața urbană, într-un loc în care sunt 300 de zile cu soare pe an. Nu vei vedea orașe mari, edificii, arhitectură modernă, malluri, bulevarde și autostrăzi. Pentru moment uiți de viața din mileniul III, poate și pentru că sarzii nu sunt atât de guralivi precum italienii clasici și par oameni simpli și primitori, mai degrabă modești și preocupați prea puțin de ce se petrece dincolo de perimetrul lor.

Sardinia are o istorie interesanta, cu influente culturale multiple. Sunt multe situri arheologice de vizitat, precum cunoscutele nuraghi ale civilizatiei Nuraghi. Mergand pe insula cu masina, ele pot fi zarite peste tot. Sunt in jur de 7000 de nuraghi pe toata insula.

Pe Costa Smeralda, probabil unul dintre cele mai frumoase locuri de pământ, peisajele sunt cu adevărat remarcabile, cu plaje micuțe, parcă pictate, în locuri în care marea și-a înfipt ferm colții în buzele tremurânde ale uscatului. Apa e cu o nuanță de verde, de aici și numele de Coasta de Smarald, și spală adânc niște golfuri în care stau somnoroase ambarcațiuni simandicoase, într-o imagine identică insulelor caraibiene.

Candva, Fabrizio de Andrè spunea: ,,Sa traiesti in Sardinia este poate cea mai frumoasa viata la care putem spera, pentru ca insula coincide cu tot ceea ce i-am putea cere lui Dumnezeu in Paradis”.

La Porto Cervo poți vedea zeci de ambarcațiuni, aliniate în port ca la expoziție, sub toate pavilioanele globului.

Porto Cervo e ceva deosebit, un fel de Monaco, lux de lux, dar intangibil unui om de rând, exceptând varianta în care ești dispus să faci un credit pentru a sta și tu la masa unde-și bea George Clooney cafeaua, când ajunge la casa lui de aici, notează ziare.com.

Ce poți vizita în Sardinia

1. Incepe sa explorezi insula din Alghero, un oras medieval cu totul special, din mai multe motive, aflat pe coasta nord vestica a insulei. Este singurul oras al Italiei unde se vorbeste oficial limba catalana. Alghero, deși este una dintre cele mai populare stațiuni din Sardinia, cu aproximativ 45.000 de locuitori, și-a păstrat aparența unui sat pescăresc. Aici este unul dintre aeroporturi și orașul este, totodată, o adevarata poarta de intrare catre zona de nord. Aici ai plajă, mare, arhirectură, port, cafenele la malul mării, cea mai bună înghețată, zone intagramabile și un apus de soare superb, pe care îl poți admira cu un cappuccino în mână, pe malul mării.

2. Rasfata-te alaturi de milionari, top modele de succes si vedete internationale pe Costa Smeralda, una dintre cele mai exclusiviste zone litorale din lume. Situata in partea de nord-est a insulei, ofera tot cocktailul necesar pentru o vacanta de lux, de la resorturi de 5 stele, restaurante faimoase si plaje spectaculoase. Din multe motive, Costa Smeralda este o rivala pe masura Coastei de Azur.3.

3. Daca tot am adus vorba de plaje, Sardinia este regina Italiei la acest capitol, in mod discutabil. Dintre acestea, nu trebuie sa ratati Cala Goloritze sau La Pelosa.

4. Chiar daca este o insula, Sardinia nu se remarca numai pentru plajele sale, dimpotriva, ofera mii de trasee de trekking prin muntii sai spectaculosi. Sunt trasee adesea ocolite de milioanele de turisti care se opresc in zona de coasta si rareori ajung in muntii din interiorul insulei.

5. Viziteaza Porto Flavia si fa o tura cu barca pana la Pan di Zucchero. In ciuda numelui, Porto Flavia este de fapt…o mina de carbune, sapata intr-o stanca deasupra marii. Este o experienta inedita, cu atat mai mult cu cat este singura de acest fel din Europa, o adevarata opera de geniu. De cealalta parte, la propriu, se ridica la 132 de metri deasupra marii superba insula Pan di Zucchero. Curajosii pot incerca sa urce pe urmele caii ferate pana sus, notează travelship.ro. Pentru toti ceilalti, o tura cu barca cu motor este oricum de nepretuit.

6. Mergi la Capo Caccia si Grotta di Nettuno, nu departe de Alghero. Capo Caccia este ideal pentru privelisti care iti vor taia rasuflarea (la propriu, uneori bate vantul foarte puternic aici). Coboara cele cateva sute de trepte sau fa o tura cu barca pana la Grotta di Nettuno, o pestera fara pereche. Indiferent cate pesteri ai vizitat si cat de mult crezi ca ,,toate pesterile sunt la fel”, trebuie sa ajungi aici ca sa te convingi ca te inseli!

7. Nicio vizita in Sardinia nu ar putea fi completa fara cel putin o zi petrecuta in Cagliari, capitala insulei. Este un oras care ofera absolut totul. De la castelul medieval pana la centrul istoric bine intretinut, si de la strazile comerciale pline de viata pana la plajele aflate la cateva minute de centru. Nu te lasa pacalit de aspectul usor dezordonat din zona portului, caci Cagliari este ca o carte pe care trebuie sa o descoperi, nu sa o judeci dupa coperta. In orice caz, ar putea ,,prinde” fara probleme un loc in top 10 cele mai frumoase orase italiene.

8. Viziteaza Bosa si Castelsardo, doua orasele care ies din tipare si pe care le-as incadra oricand intre cele mai frumoase din Europa! O sa las mai jos fotografiile cu ele, ca sa intelegi de ce…

9. Nu in cele din urma, viziteaza siturile arheologice de la Nora si Nuraghe di Barumini, marturia istoriei fascinante a populatiilor care au stapanit insula. Nu departe de Cagliari, Nora a fost ridicat de fenicieni si trecut pe rand sub stapanire greceasca si romana. Nuraghe di Barumini, pe de alta parte, apartine unei civilizatii disparute. Despre aceasta se cunosc prea putine lucruri, fiind si astazi un mister care ii incita pe arheologi. Este de atfel singurul loc inscris in Patrimoniul UNESCO din intreaga Sardinie.

10. Alghero este un oraș... smart!

Un oraș inteligent sau smart city este un concept de dezvoltare urbană care integrează tehnologii și sisteme pentru a administra în mod eficient și securizat resursele unui oraș, în vederea îmbunătățirii calității vieții cetățenilor, dezvoltării comunității și protejării mediului.

Tecnotel, o companie din Sardinia, a conceput și produs bănci inteligente. Banca inteligentă ”Olea”, inspirată de coastele Sardiniei, realizată din lemn și oțel, ”se încarcă” singură, de la soare, având montate panouri solare pe acoperiș. Dotată cu încărcător de telefoane mobile, acumulator, mufe USB, camere de luat vederi, LED-uri cu consum redus de energie și Wifi, bănca inteligentă ”Olea” poate fi folosită atât pentru recreere, cât și ca un veritabil birou mobil.

Nu este singura bancă inteligentă produsă de Tecnotel. Green Social Bench are, pe lângă ”Olea” și modelul ”Steel”, o bancă realizată, după cum îi spune și numele, din oțel. ”Steel” poate face ca fiecare colț al unui oraș să devină o oportunitate pentru locuitori să se contacteze, să se informeze, să lucraeze sau să se relaxeze în deplină siguranță. Datorită unui amestec inovator de design, tehnologie și servicii oferite, Steel a remodelat ideea de mobilier stradal inteligent, ușor de utilizat și sigur pentru fiecare cetăţean.

Cea mai recentă variată de Green Social Bench realizată de Tecnotel este ”eBee”. Cu dimensiuni sub un metru cub, noua bancă inteligentă are tehnologie, confort și design. Scaunul din lemn ascunde un iluminat difuz multicolor, o priză USB dublă, telecomandă ce controlează sistemul audio și Wifi.

”Un oraș inteligent are nevoie ca toate produsele și serviciile pe care le oferă cetățenilor să fie, la rândul lor, inteligente. Noi am dezvoltat câteva variante de bănci inteligente, iar ideile noastre nu se opresc aici. Echipate cu panouri solare, modulare, elegante și de ajutor, băncile noastre inteligente multi-funcționale oferă tehnologii prietenoase pentru a ne putea bucura de întregul potențial al vieții sociale”, a declarat Maurizio Cucchiara, CEO ”My Export Manager” Srls, consultant pentru Tecnotel.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-11-15

Mai multe imagini:
10 MOTIVE să mergi (și) toamna în Sardinia, insula verde cu plaje ca-n Caraibe
zoom
10 MOTIVE să mergi (și) toamna în Sardinia, insula verde cu plaje ca-n Caraibe
zoom
10 MOTIVE să mergi (și) toamna în Sardinia, insula verde cu plaje ca-n Caraibe
zoom

10 MOTIVE să mergi (și) toamna în Sardinia, insula verde cu plaje ca-n Caraibe
zoom
10 MOTIVE să mergi (și) toamna în Sardinia, insula verde cu plaje ca-n Caraibe
zoom
10 MOTIVE să mergi (și) toamna în Sardinia, insula verde cu plaje ca-n Caraibe
zoom

10 MOTIVE să mergi (și) toamna în Sardinia, insula verde cu plaje ca-n Caraibe
zoom
10 MOTIVE să mergi (și) toamna în Sardinia, insula verde cu plaje ca-n Caraibe
zoom
10 MOTIVE să mergi (și) toamna în Sardinia, insula verde cu plaje ca-n Caraibe
zoom





Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE