2024-05-03 22:54

UE cere măsuri privind AGRESIUNILE împotriva jurnaliștilor

 |  17:57
UE cere măsuri privind AGRESIUNILE împotriva jurnaliștilor

Direcționarea intenționată a atacurilor împotriva jurnaliștilor, în calitate de civili, constituie o crimă de război, au subliniat Înaltul Reprezentant Josep Borrell și vicepreședintele Comisiei Europene, Věra Jourová, într-o declarație comună, înaintea Zilei internaționale pentru eliminarea impunității pentru crimele împotriva jurnaliștilor.

Cei doi oficiali ai UE cer justiției să facă dreptate pentru victimele atacurilor împotriva jurnaliștilor, conform site-ului Calea Europeană.

„Jurnaliștii sunt ochii și urechile noastre care relatează din zonele de conflict. Ei își pun viața în pericol pentru a oferi relatări despre ceea ce se întâmplă pe teren.

Reportajele lor exacte și imparțiale servesc un interes public fundamental: relatările, imaginile și știrile de la fața locului pot avea un impact decisiv asupra evoluției și rezultatului conflictelor armate.În consecință, activitatea jurnalistică este adesea obstrucționată în mod deliberat în conflictele armate.

Profesioniștii din domeniul mass-media se confruntă cu refuzul accesului, cenzura și hărțuirea, precum și cu detenția arbitrară și atacurile brutale.

În Ucraina, mai mulți jurnaliști și lucrători media au fost uciși sau răniți, uneori în mod deliberat, în timp ce documentau adevărul despre atrocitățile comise de trupele rusești în războiul de agresiune al lui Putin împotriva Ucrainei. Munca lor este esențială, deoarece regimul rus duce o campanie globală de dezinformare cu privire la realitățile războiului lor.

Direcționarea intenționată a atacurilor împotriva jurnaliștilor, în calitate de civili, constituie o crimă de război. Cu toate acestea, zonele de război nu sunt singurele locuri în care jurnaliștii sunt atacați. În întreaga lume, jurnaliștii se confruntă cu tot mai multe amenințări în activitatea lor.

Ei sunt victime ale crimelor motivate de ură, hărțuiți online, ținta programelor de spionaj și chiar uciși.

Trebuie să punem capăt impunității pentru aceste infracțiuni și să susținem drepturile omului și statul de drept prin oferirea de justiție victimelor”, se arată în declarația comună.

Conform sursei citate, numărul tot mai mare de amenințări fizice, juridice sau online ori atacuri împotriva profesioniștilor din domeniul mass-media europeană în ultimii ani reprezintă o tendință îngrijorătoare reflectată în rapoartele Comisiei privind statul de drept.

În context, cei doi înalti oficiali europeni afirmă că statele UE trebuie să investigheze toate actele penale comise împotriva jurnaliștilor „într-un mod imparțial, independent, eficient, transparent și în timp util”.

Comisia Europeană a adoptat un set nou de norme privind protecția presei

La 16 septembrie, Comisia Europeană a adoptat un Act European privind Libertatea Presei, un set nou de norme menite să protejeze pluralismul și independența presei în UE care include garanții împotriva imixtiunilor politice în deciziile editoriale și împotriva supravegherii jurnaliștilor.

Regulamentul completează Recomandarea privind protecția, siguranța și responsabilizarea jurnaliștilor, adoptată recent, și Directiva privind protecția jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor împotriva litigiilor abuzive (pachetul anti-SLAPP).


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-11-01



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE