2024-05-04 03:52

Se schimbă legea concediului de creștere a copilului: Părinții vor sta mai mult timp acasă cu cel mic

 |  12:44
Se schimbă legea concediului de creștere a copilului: Părinții vor sta mai mult timp acasă cu cel mic

Guvernul vrea să extindă perioada de concediu pentru creșterea copilului în cazul celuilalt părinte care nu a solicitat inițial acest drept, fie că este vorba de mama sau de tatăl salariat. Astfel, perioada va crește de la cel puțin o lună la cel puțin două luni din perioada totală a concediului pentru creșterea copilului.

În prezent, dacă ambii părinți îndeplinesc condițiile de acordare a concediului pentru creștere copilului, potrivit legii, cel puţin o lună din perioada totală a concediului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept, fie că este vorba de mama sau de tatăl salariat, potrivit Hotnews. Perioada aceasta se va extinde la cel puțin două luni.

Astfel, tatăl salariat va putea beneficia de acest concediu pentru o perioadă de cel puțin două luni, dacă mama optează pentru concediul de creștere a copilului. În situația inversă, mama salariată va putea beneficia de cel puțin două luni din perioada totală a concediului pentru creșterea copilului, dacă cel care a solicitat acest drept a fost tatăl.

Schimbările sunt făcute prin Ordonanță de Urgență, motivul fiind acela că România este deja în procedură de infringement pentru netranspunerea în legislația națională a acestor prevederi europene.

O directivă europeană prevede ca taţii să stea obligatoriu cel puţin două luni în concediu parental pentru „crearea timpurie a unei legături între taţi şi copii”. În acelaşi timp, decizia UE obligă angajatorii să le facă program flexibil părinţilor care au copii până în 8 ani.

Potrivit noii directive europene, părinţii care au copii până în 8 ani pot cere să lucreze mai puţine ore sau să aibă un program de lucru flexibil.

În plus, părinţii vor avea unele drepturi suplimentare la naşterea unui copil. În primul rând, la venirea micuţului pe lume, taţii vor avea concediu de zece zile, nu de cinci (cu eventuale zece zile suplimentare dacă tatăl are la activ un curs de puericultură absolvit), cum se arată în prezent în legislaţia naţională.

În plus, directiva europeană prevede şi că îşi vor putea lua concediu de „îngrijitor” şi bunici sau alte rude ale părinţilor care sunt salariaţi şi au acelaşi domiciliu cu copilul abia născut. Totuşi, „exercitarea acestui drept poate fi condiţionată de prezentarea unor dovezi adecvate în conformitate cu dreptul intern sau practicile naţionale”, se arată în document.

Şi salariaţii care au în îngrijire o rudă bolnavă pot beneficia de cinci zile libere şi nu una cât este în prezent. „Statele membre iau măsurile necesare pentru a se asigura că fiecare lucrător are dreptul de a absenta de la locul de muncă din motive de forţă majoră în situaţii de urgenţă familială, în caz de boală sau de accident care face indispensabilă prezenţa imediată a lucrătorului”, se arată în document.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-11-30



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE