2022-07-03 14:30

România își calculează ALIMENTELE. Ce produse sunt vizate

 |  17:12
România își calculează ALIMENTELE. Ce produse sunt vizate

Guvernul le va cere producătorilor și comercianților să transmită ce stocuri au disponibile. Printre alimentele vizate se află fructele, legumele și carnea. Totul va fi confidențial.

Autoritățile vor să afle ce stocuri sunt disponibile, astfel că le cer fermierilor și comercianților să raporteze stocurile de produse agricole, din carne și din lapte, inclusiv a celor procesate,  se arată într-un proiect de Ordonanță de Urgență lansată în dezbatere publică. 

Argumentul autorilor proiectului este acela că întreaga Europă așteaptă o penurie alimentară, astfel că trebuie cunoscute stocurile, pentru a putea acționa rapid și a suplimenta numărul produselor, acolo unde este posibil.

Principalele categorii de produse unde ar putea lovi criza sunt legume-fructe, cereale și produse pe bază de cereale, semințe de oleaginoase și produse pe bază de oleaginoase, leguminoase furajere, semințe certificate: cereale, orez, oleaginoase și proteaginoase, carne și produse din carne, cu termen de valabilitate mai mare de 10 zile, inclusiv conserve din carne și mixte, lapte și produse din lapte, produse de morărit și panificație, produse prelucrate, procesate, conservate din fructe-legume, grăsimi și uleiuri, apă, inclusiv apă minerală naturală,apă de izvor și toate celelalte ape îmbuteliate sau ambalate, orez, plante aromatice, sare și condimente, ceaiuri, zahăr, miere, drojdie.

„Va fi o bază de date care va fi confidențială, va avea asigurată confidențialitatea informațiilor, astfel încât să nu producă niciun fel de prejudiciu absolut niciunui actor din lanțul de aprovizionare cu alimente”, a precizat ministru Adrian Chesnoiu pentru B1tv.

Întrebat dacă România are motive de îngrijorare în ceea ce privește alimentele de bază, ministrul Agriculturii a negat: „Nu, nu, nu. Nu, absolut niciun motiv de îngrijorare. Am transmis lucrul acesta de foarte multe ori atunci când am intervenit în emisiuni sau am avut ocazia să mă adresez direct românilor. Noi avem stabilitate în ceea ce înseamnă producție de materii prime și, în general, cel puțin sectorul vegetal producem aproape dublu sau, în anii buni, cu condiții meteo favorabile, producem aproape triplul necesarului de cereale sau de semințe oleaginoase, astfel încât nu au apărut și nici nu cred că vor apărea asemenea perturbări”.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-05-23Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE