2024-05-03 00:57

PROIECT. Crește durata concediului paternal

 |  11:02
PROIECT. Crește durata concediului paternal

Durata concediului paternal ar putea fi extinsă de la 5 la 10 zile lucrătoare, se arată într-un proiect ce ar putea fi adoptat săptămâna viitoare de guvernanți, scrie hotnews.ro.

Astfel, dacă are calitatea de salariat în baza unui raport de muncă sau de serviciu, tatăl are dreptul la un concediu paternal plătit de 10 zile lucrătoare. Se aplică și pentru următoarele categorii de persoane: contracte din activitate sportive, convenții de muncă individuale (cooperațiile), contract de mandate și contract de management, care desfășoară activități ca urmare a unei funcții de demnitate publică și cu contracte de management și de administrare, încheiate potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Pe de altă parte, în cazul militarilor, permisia se prelungește de la 7 zile, la 10 zile lucrătoare.

Totodată, se va permite tatălui care a obținut atestatul de absolvire a cursului de puericultură să beneficieze de o majorare cu 5 zile a concediului paternal cu ocazia nașterii fiecărui copil nou-născut, fiind astfel modificate dispozițiile actuale care au caracter discriminatoriu, care permit majorarea concediului doar pentru un singur copil.

Conform notei de fundamentare, perioada totală de concediu se menține la 15 zile lucrătoare prin majorarea perioadei inițiale pentru toți tații și prin diminuarea perioadei suplimentare pentru cei care au obținut atestatul de absolvire a cursului de puericultură de la 10 zile la 5 zile, însă aceasta din urma se extinde la toți copii nu doar la primul copil cum este reglementat în prezent, în lege.

Angajatorii sunt obligați să aprobe concediul paternal. În caz contrar, riscă o amendă între 4.000 – 8.000 de lei de către inspecția muncii. De asemenea, angajatorul nu are voie ca, în perioada concediului, să-i închidă contractul.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-08-12



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE