2024-05-02 16:02

Încrederea românilor în instituții este din ce în ce mai SCĂZUTĂ. Cifrele din Barometrul de securitate

 |  21:24
Încrederea românilor în instituții este din ce în ce mai SCĂZUTĂ. Cifrele din Barometrul de securitate

Încrederea românilor în instituții este din ce în ce mai scăzută: Armata și Biserica nu se bucură de aceeași încredere ca anul trecut. Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române a lansat Barometrul de securitate.

Cercetătorii au explicat că aceste instituții au ieșit din zona simbolică, tocmai pentru că există un război la graniță.

„În România există o încredere mare în Armată, Biserică, Academia Română, după care urmează NATO, care este aproape de 50%. După acestea, pe ultimele locuri se clasează Parlamentul, Guvernul, președinția. Pentru toate instituțiile a scăzut încrederea. Ierarhiile s-au păstrat, dar a scăzut încrederea, inclusiv în instituțiile europene, pentru că percepția este foarte clară: Instituțiile europene occidentale euroatlantice, inclusiv, nu sunt în stare să rezolve crizele, criza pandemiei care a fost oprită, vă aduceți aminte, de războiul din Ucraina, criza economică, recesiunea economică. Nu pot să oprească războiul, deci există o lipsă de încredere a populației față de aceste instituții, iar față de clasa politică, de la București, se accentuează lipsa de încredere, pentru că sentimentul este că clasa politică din România nu are agendă. De aici și datele pe care le vedem în Barometru, după care România trebuie să își vadă, în primul rând de propriile interese” a explicat Dan Dungaciu, Directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române, conform Euronews.

Au mai fost măsurate și percepțiile românilor cu privire la războiul de la graniță. Studiul relevă că românii doresc încetarea războiului din Ucraina, chiar și cu prețul unor concesii.

70% dintre români consideră că războiul din Ucraina ar trebui să fie oprit de urgență, chiar dacă acest lucru înseamnă că și Ucraina ar trebui să cedeze ceva. 28%, adică aproape o treime dintre români cred că Ucraina ar trebui să fie ajutată, până câștigă acest război și, implicit, până când Rusia se retrage.

77% dintre cetățeni spun că Rusia e vinovată de războiul din Ucraina. Pentru 25% dintre români Rusia este mai vinovată, dar și Ucraina are o parte din vină. 3% consideră Ucraina de vină pentru ceea ce se întâmplă în țara lor.

Cu toate că populația României continuă să fie, potrivit acestui studiu, pro-occidentală și pro europeană, dacă anul trecut doar 27% dintre români au considerat că țara noastră trebuie să-și impună agenda proprie în raport cu UE, anul acesta majoritatea românilor, în procent de 51% susțin ideea că România ar trebui să pună accent pe interesele proprii.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-11-07

In legatura cu acest articol...

Studiu: Oamenii nu ÎNȚELEG ce comunică Uniunea Europeană

VIDEO Președintele Iohannis, semnal de alarmă la Summit-ul dedicat schimbărilor climatice: ”Eforturile de adaptare sunt CRUCIALE”

Fenomen îngrijorător: România are tot mai multe mame MINORE, iar majoritatea abandonează școala

Premierul Ciucă spune că PNL va propune Coaliției o CREȘTERE a PENSIILOR cu 15%

PLAFONAREA prețului la lemne de foc, adoptată de Senat




Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE