2024-05-08 21:59

E oficial: CRESC salariile bugetarilor. Ce alte măsuri a luat Guvernul

 |  15:03
E oficial: CRESC salariile bugetarilor. Ce alte măsuri a luat Guvernul

Guvernul a aprobat, în şedinţa de vineri, prin ordonanţă de urgenţă, majorarea salariilor personalului plătit din fonduri publice. Printre proiectele de acte normative adoptate se numără și ordonanţa de urgenţă privind creşterea concediului acordat taţilor, la naşterea copilului, de la 5 la 10 zile. Totodată, ajutorul social va creşte de la 260 la 275 de lei şi de la 300 la 400 de lei, in cazul persoanelor vârstnice. Ajutorul pentru familie va creste de la 600 la 700 de lei.

Astfel, prin proiectul de act normativ se propune acordarea, începând cu luna august, a unei pătrimi din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021.

Măsura este motivată prin faptul că actuala criză generată de pandemia de COVID-19 a determinat la nivel naţional luarea unor măsuri de natură sanitară şi economică care au generat dezechilibre la nivelul indicatorilor macroeconomici, iar în lipsa unor măsuri concrete şi rapide "s-ar vulnerabiliza şi mai mult categoriile de persoane vizate de prezenta ordonanţă de urgenţă, prin diminuarea puterii de cumpărare, cu impact semnificativ asupra standardelor de viaţă ale populaţiei şi prin amplificarea riscului de sărăcire extremă".

Guvernul a mai avut anterior o astfel de inițiativă, care a fost contestată la CCR. Salariile s-ar fi majorat cu un sfert din diferența rezultată din salariul de bază, care ar fi trebuit să fie acordat în acest an, și salariul care  afost încasat de mai multe categorii de bugetari la finele lunii decembrie 2021. Astăzi se adoptă o ordonanță de urgență prin care se acordă această pătrime, însă sunt exceptați din zona beneficiarilor atât demnitarii cât și personalul din administrația publică. Nici medicii nu primesc această pătrime așa cum era prevăzut în textul inițial.

Guvernul a renunțat la intenția de a oferi sporuri de pănă la 50% pentru personalul care lucrează cu fonduri europene, în schimb au introdus o posibilitate de acordare a unor sporuri de 50% pentru ”complexitatea muncii” funcționarilor de la Ministerul Transporturilor, la Ministerul Culturii, din deconcentratele care țin de aceste ministere și la nivelul INS.

Ajutorul social va creşte de la 260 la 275 de lei şi de la 300 la 400 de lei, in cazul persoanelor vârstnice. Ajutorul pentru familie va creste de la 600 la 700 de lei.

Pentru majorarea ajutorului social, s-a alocat un buget de peste 820 de milioane de lei. Beneficiarii ajutoarelor sociale majorate vor intra automat în baza de lucru a agențiilor de ocupare a forței de muncă, unde vor fi obligați să se prezinte. Până acum, un astfel de beneficiar era înregistrat la cerere. În cazul în care beneficiarii refuză, plata ajutotrului social de incluziune poate fi sistată. Potrivt datelor Ministerului Muncii, până acum, peste 165.000 de persoane și-au pierdut acest drept pentru că nu au respectat condițiile prevăzute prin aceste acte normative.

Printr-o altă ordonanţă de urgenţă, Executivul va reglementa şi unele măsuri temporare privind ocuparea funcţiilor publice prin transfer la cerere.

 


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-08-26



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE