2022-12-05 00:48

Biserica schimbă regulile SPOVEDANIEI după cazul preotului Visarion Alexa

 |  21:29
Biserica schimbă regulile SPOVEDANIEI după cazul preotului Visarion Alexa

După cazul Visarion Alexa, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a ţinut să scrie negru pe alb câteva reguli esenţiale. Glumele inadecvate şi atingerile indecente sunt strict interzise în timpul spovedaniei. Mărturisirea păcatelor nu se mai poate face oriunde.

Să eviţi gesturi sau cuvinte interpretabile, glume inadecvate sau gesturi indecente. Şi să fii eliberat de robia patimilor trupeşti. Sunt doar două dintre noile porunci cărora trebuie să li se supună preoţii duhovnici. 

"Este vorba nu de hotărâri noi legate de taina spovedaniei, ci de accentuarea unor lucruri subînţelese, dictate de bunul simţ. Sfântul Sinod nu a făcut acum decât să actualizeze şi să contextualizeze reguli deja repet  cuprinse şi subînţelese în tradiţia ortodoxă", a declarat Vasile Bănescu pentru Observator.

Subînţelese şi nu prea, în condiţiile în care regulile au ajuns să fie scrise acum cu liniuţă doar pentru că, în urma acuzaţiilor de agresiune sexuală la adresa preotului Visarion Alexa, biserica a suferit o puternică lovitură de imagine. "Într-o situaţie de criză suntem datori să judecăm mai intens. Taina spovedaniei nu poate fi condiţionată de niciun interes personal, material sau de orice altă natură. Se recomandă insistent, este o obligaţie subînţeleasă, ca preotul duhovnic să nu comită o intruziune, o intrare ofensivă, stingheritoare", a declarat Vasile Bănescu.

De acum, mărturisirea păcatelor se va face obligatoriu în biserică - în faţa unei icoane - sau, în mod excepțional, într-un spațiu adiacent bisericii - dar care să fie deschis și vizibil.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-09-30Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE