2021-06-25 07:00

Autoritățile europene propun săptămâna de LUCRU de patru zile

 |  17:08
Autoritățile europene propun săptămâna de LUCRU de patru zile

Pentru a ajuta economia să își revină cât de cât de pe urma pandemiei de coronavirus, Marea Britanie, Germania, Spania și alte țări ar trebui să adopte o săptămână de lucru de doar patru zile, spune un grup de politicieni de stânga şi reprezentanţi ai sindicatelor din întreaga Europa.

Potrivit unei scrisori trimise lui Boris Johnson, cancelarului german Angela Merkel, premierului spaniol Pedro Sanchez şi altor lideri, o săptămână de lucru de doar 4 zile ar ajuta foarte mult în lupta cu criza economică generată de pandemie. 

Scrisoarea evidenţiază „oportunitatea“ regândirii modelelor de lucru, cât şi a reducerii consumului de energie, un avantaj în eforturile de combatere a crizei climatice.

„De-a lungul istoriei, programul redus de lucru a fost folosit în vreme de criză şi recesiune economică“, se arată în scrisoare. „Pentru progresul civizilaţiei, a sosit momentul de a profita de această oportunitate şi a merge către săptămâna redusă de lucru“.

Un studiu recent efectuat în Marea Britanie a demonstrat faptul că o săptămână de lucru de patru zile în sectorul public ar crea până la o jumătate de milion de noi locuri de muncă şi ar ajuta la limitarea creşterii ratei şomajului pe următoarele luni.

Cercetătorii arată că pandemia accelerează adoptarea acestei idei, multe dintre beneficiile acestui program suprapunându-se teoretic cu avantajele muncii de acasă.

Însă ideea este ferm respinsă de unele grupuri de business şi politicieni de centru dreapta. The Confederation of British Industry, cel mai mare grup de lobby pentru businessul britanic, argumenta în 2019 că oficializarea unei săptămâni de lucru de patru zile ar fi „un pas în direcţia greşită“. Unii economişti de centru dreapta cred că munca mai puţină ar afecta nivelurile de trai.

În vară, sindicatul german IG Metall, cel mai mare din Germania, făcea apel pentru introducerea săptămânii de lucru de patru zile pentru salvarea a mii de locuri de muncă din sectorul auto în contextul crizei.

Însă, la scurt timp după acest apel, şeful pe relaţii cu forţa de muncă din cadrul Volkswagen declara recent că nu vede necesitatea introducerii unei săptămâni mai scurte de lucru la fabricile companiei pentru protejarea locurilor de muncă, scrie Mediafax


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-11-17

In legatura cu acest articol...

ULTIMA ORĂ: Două persoane au fost împușcate pe o stradă din Constanța

Guvernul promite 200 de noi LOCURI la Terapie Intensivă

Filmul “5 Minute” al lui Dan Chișu va fi lansat în doar șase cinematografe din țară

Coronavirus: 8262 cazuri noi, în ultimele 24 de ore. Câți români sunt în stare gravă la ATI

JAF la o bancă aflată peste drum de sediul Poliției Române. Suma furată și mesajul inedit primit de casieră
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE