2024-05-05 18:59

Analiză AFP: Căldura neobișnuită, din ce în ce mai ÎNGRIJORĂTOARE

 |  22:29
Analiză AFP: Căldura neobișnuită, din ce în ce mai ÎNGRIJORĂTOARE

Temperaturile matinale care au depăşit 30 de grade Celsius în luna octombrie în Spania au constituit un prilej de bucurie pentru turişti, dar au provocat îngrijorare în rândul ecologiştilor, se arată într-o analiză realizată de AFP pentru European Data News Hub (EDNH).

Mercurul a depăşit cu mult valorile normale în regiuni vaste ale Europei, din Spania până în zonele nordice, în Suedia.

După o vară marcată de valuri repetate de caniculă în mare parte a continentului, Europa se confruntă cu temperaturi excepţionale chiar şi la început de noiembrie - un semn al accelerării schimbărilor climatice.

"Luna (octombrie - n.a.) nu s-a încheiat încă, dar putem spune deja, practic fără teamă de contradicţie, că va fi cea mai călduroasă (din Spania) după 1961", când au început să fie înregistrate date, a declarat Ruben del Campo de la serviciul spaniol de meteorologie Aemet, citat în articolul publicat la 31 octombrie.

Dacă sunt luate în considerare date extrapolate din înregistrările istorice, a adăugat el, va fi cea mai călduroasă lună octombrie din Spania din ultimul secol.

"Una, două zile (cu temperaturi) peste 30 de grade este normal" pentru Spania, a spus del Campo. "Dar atâtea zile, nu. Acestea sunt temperaturi de vară, în timp ce deja înaintăm în toamnă".

În 28 octombrie, în staţiunea nordică San Sebastian s-a înregistrat o temperatură de 30,3 grade Celsius la 8:30 dimineaţa - cu mult peste media sezonieră.

Pe fondul incendiilor forestiere din ultimele zile din regiunea Ţării Bascilor, unde se află San Sebastian, autorităţile au interzis grătarele şi artificiile pentru a reduce riscurile la minimum.

Valul de vreme neobişnuit de caldă a adus un nou cuvânt în lexiconul spaniol: "verono" - o combinaţie între "verano" (vară) şi "otono" (toamnă).

Del Campo a evidenţiat o "accelerare notabilă" a schimbărilor climatice în ultimul deceniu, ceea ce expune Spania la o deşertificare în creştere.

Potrivit organizaţiei Climate Central, localităţile spaniole Madrid, Barcelona, Valencia şi Zaragoza sunt incluse în top 10 al oraşelor europene cele mai afectate de încălzirea globală, pe baza datelor din ultimele 12 luni.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-11-02



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE