2024-05-05 08:06

ALERTĂ METEO. România, lovită de viscol și vânt puternic

 |  17:40
ALERTĂ METEO. România, lovită de viscol și vânt puternic

Vremea cumplită din ţară face ravagii în ţară. Rafalele de vânt se apropie de 150 km/h. Din cauza viscolului puternic, drumurile sunt extrem de periculoase pentru șoferi. Vizibilitatea este extrem de redusă în mai multe zone ale țării.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis încă o avertizare cod portocaliu de viscol puternic.

Alina Șerban, meteorolog ANM, a anunțat, duminică, în exclusivitate la Antena 3, cum se prezintă vremea în regiunile țării.

Alina Şerban, precizări despre codul portocaliu. Judeţele vizate de avertizarea meteo 

"Ne aflăm sub incidența unui mesaj de cod portocaliu, valabil pentru zonele montane înalte, altitudini de peste 1.600 de metri, acolo unde vântul prezintă intensificări cu rafale de peste 120 km/h. Mai mult decât atât, acestea sunt asociate cu ninsori, cam în toată zona montană, astfel încât este viscol puternic, vizibilitate redusă și zăpadă depusă în zonele respective, ce măsoară 1 metru, 1 metru și jumătate, 2 metri.

De asemenea, avem intensificări ale vântului, în mai multe zone din țară, care se regăsesc sub incindența unui mesaj de cod galben ce vizează acest aspect. Sunt rafale de peste 65 km/h în Oltenia, Transilvania, nordul Moldovei, trecător și în Banat, Crișana și Maramureș, mai puțin asociate cu ninsori, deși acestea au fost pe tot parcursul zilei și vor continua și în orele următoare, pe o circulație nord-vest, sud-est, cam în toate zonele. În prima parte a zilei, în regiunule sud-estice, acum în cele vestice, nordice și centrale. 

Trecător, s-au semnalat și precipitații amestecate, în condițiile în care vorbim totuși, de temperaturi ridicate pentru această perioadă, mai ales în vestul și în sudul teritoriului, acolo unde maximele înregistrează 10 și ușor peste 10 grade.

Cum va fi vremea în următoarele zile

Săptămâna care urmează, vremea se va ameliora sub aspectul vântului și precipitațiilor. Acesta va mai avea intensificări, în mod deosebit, în prima parte a zilei de mâine, în regiunile estice, cu viteze mai mari în Moldova, în zona Carpaților de Curbură și a Capraților Orientali, mai ales pe trepte. Treptat, se va slăbi în intensitate, însă vremea se va răci ușor de la o zi la cealaltă, chiar dacă temperaturile, în jumătatea de sud a țării se vor păstra peste mediiile multianuale specifice perioadei. Vor fi în scădere față de astăzi, astfel că mâine se vor înregistra cel mult 6-8 grade, apoi 4-6 grade la mijlocul săptămânii, în partea de sud, pentru că în jumătatea nordică, regimul termic va fi unul normal, cu maxime între -2 și 0 grade, până la cel mult 3-4 grade. 

Nopțile vor fi reci, chiar dacă raportat la perioadă, vorbim de temperaturi normale, acestea vor fi negative în majoritatea regiunilor, începând de luni spre marți și până la sfârșitul săptămânii, cu cele mai scăzute valori în depresiunile din estul Transilvaniei, unde se vor duce spre -8, -9 grade", a precizat Alina Şerban, meteorolog ANM.

Ninge puternic în Harghita și Mureș. Utilajele fac față cu greu

Potrivit Mediafax, ninsoarea pune probleme drumarilor care intervin în nordul județelor Harghita și Mureș.

Duminică după-amiaza ninge puternic și, deși drumarii au ieșit cu utilajele de deszăpezire, din cauza viscolului tot ce înlătură vine revine pe șosea.

Nordul județelor Harghita și Mureș este afectat în acest moment de un val abundent de ninsori care face dificilă circulația pe anumite sectoare de drum, mai ales în zonele înalte.

DRDP Brașov anunță că acționează cu mai mult de 30 de utilaje de deszăpezire, dar face față cu greu la zăpada care este viscolită foarte repede pe partea carosabilă.

„Îi rugăm pe participanții la trafic să dea dovadă de răbdare și responsabilitate pe sectoarele de drum afectate și să circule prudență maximă iar, dacă este posibil, să evite deplasările în următoarele ore, până când vom reuși să readucem la normal condițiile de circulație”, transmite DRDP Brașov.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-01-30



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE