2024-05-02 15:27

A venit și confirmarea. Au fost depășite RECORDURI de CĂLDURĂ care datau de aproape un secol

 |  14:13
A venit și confirmarea. Au fost depășite RECORDURI de CĂLDURĂ care datau de aproape un secol

Luna iunie a acestui an a fost una de foc în țara noastră, maximele depășind frecvent 38 de grade, astfel că multe recorduri în acest sens au fost depășite, recorduri care datau de aproape o sută de ani, anunță ANM.

În luna iunie 2022 a fost depășită temperatura maximă absolută lunară la 20 de stații meteorologice. Spre exemplu, la Chișineu-Criș au fost +38,1 °C pe 30 iunie, iar la Satu Mare au fost +37,8 °C. La Târnăveni au fost +33,4 °C, fiind depășit un record lunar de acum 66 de ani. La Bistrița au fost +34,9 °C în ultima zi de iunie, fiind depășit un record stabilit în 11 iunie 1928. La Baia Mare au fost 37 °C, fiind egalat recordul din 1928 și 2021, arată datele ANM. La Ocna Șugatag au fost +34,1 °C, fiind doborât un record din iunie 1938.

Temperatura medie a lunii iunie 2022 a avut valori cuprinse între 5,6 °C, la stația meteorologică Vf. Omu și 23,9 °C, la Drobeta-Turnu Severin. Cele mai mari valori, peste 22 °C, s-au înregistrat în cea mai mare parte a Munteniei, în jumătatea sudică a Olteniei, sudul și estul Moldovei, în zonele de câmpie din Banat și Crișana, vestul Maramureșului, în nordul, nord-vestul și estul Dobrogei și în partea nordică a Deltei Dunării.

Cea mai scăzută temperatură măsurată în țară luna trecută a fost -1,4 °C, pe 22 iunie, la vârful Omu. În aceeași dimineața au fost +1,6 °C.

Abaterea temperaturii medii a aerului din luna iunie 2022 față de mediana intervalului de referință standard (1991-2020) a fost pozitivă în toată țara. Abateri mari, peste 2,0 °C, s-au înregistrat în Banat, Crișana, Maramureș, pe areale restrânse din Transilvania și izolat, în Oltenia și Moldova, iar valori de peste 2,5 °C, în Banat, Crișana și Maramureș. Cea mai mare valoare a abaterii a fost 3,2 °C, la stația meteorologică Oravița.

Regimul termic a fost cald în cea mai mare parte a țării. Acesta a fost foarte cald și extrem de cald în cea mai mare parte a Banatului, Crișanei și Maramureșului, pe areale extinse din Moldova și Transilvania, în vestul și nord-vestul Olteniei, în nord-estul extrem al Munteniei și izolat, în rest. Local, în sudul și estul Munteniei, în Dobrogea și în Delta Dunării, regimul termic s-a încadrat în limite normale.

Cantitatea totală de precipitații din luna iunie 2022 a avut valori sub 50 mm în cea mai mare parte a țării. În cea mai mare parte a Maramureșului și izolat, în Banat, Crișana și Transilvania, cantitatea de precipitații a înregistrat valori sub 10 mm. Cea mai mare valoare a cantității de precipitații din această lună a fost 112,8 mm, la stația meteorologică Bâlea-Lac, iar cea mai mare valoare a cantității de precipitații căzută în 24 de ore din luna iunie 2022 a fost 52,2 mm, înregistrată la stația meteorologică Giurgiu.

Abaterea cantității de precipitații din luna iunie 2022 față de mediana intervalului de referință standard (1991-2020), calculată în procente, a fost negativă în aproape toată țara.

Valori ridicate ale abaterii negative, peste 70%, s-au înregistrat în jumătatea sudică a Maramureșului, în cea mai mare parte a Banatului și a Transilvaniei, în sud-vestul Crișanei, pe areale extinse din Moldova și din zona montană și izolat, în celelalte regiuni. Cea mai mare valoare a abaterii negative a fost 95,8%, la stațiile meteorologice Târgu Lăpuș și Chișineu-Criș.

La Satu Mare abaterea a fost de 95%, la Ocna Șugatag de 91,5%, la Lugoj de 84% și la Arad de 77%. Iunie este o lună extrem de ploioasă la munte, dar nu a fost și cazul acum: spre exemplu, la stația meteo Semenic a plouat de cinci ori mai puțin decât normalul din iunie în ultimii 30 de ani.

Abateri pozitive s-au înregistrat izolat, în sudul Dobrogei, sudul Munteniei și sud-vestul Olteniei. Cea mai mare valoare a abaterii pozitive a fost 41,5%, la stația meteo Calafat.

Regimul pluviometric a fost foarte deficitar în cea mai mare parte a țării. Acesta a fost deficitar pe areale extinse din Moldova, Muntenia, Oltenia și Transilvania, în jumătatea nordică a Dobrogei și Deltei Dunării și local, în Banat și Crișana. Izolat, în sud-vestul Olteniei și în sudul Munteniei, regimul pluviometric a fost excedentar, iar în rest, acesta s-a încadrat în limite normale.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-07-11



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE