2024-05-05 18:32

11 octombrie – Ziua internațională a fetelor

 |  09:13
11 octombrie – Ziua internațională a fetelor

La 19 decembrie 2011, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat Rezoluţia 66/170, prin care ziua de 11 octombrie a fost declarată Ziua internaţională a fetelor. Această zi are drept scop recunoaşterea drepturilor şi a problemelor cu care se confruntă fetele din întreaga lume şi subliniază inegalităţile de gen şi diversele forme de discriminare şi abuz suferite de tinere, potrivit site-ului www.un.org, citat de Agerpres.

În ultimii ani, s-a acordat o atenţie sporită problemelor care contează pentru fete în rândul guvernelor, al factorilor de decizie şi al publicului larg, precum şi creării mai multor oportunităţi pentru acestea de a-şi face vocea auzită pe scena globală. Cu toate acestea, investiţiile în drepturile fetelor rămân limitate, iar ele continuă să se confrunte cu o multitudine de provocări pentru a-şi îndeplini potenţialul; agravat de crizele concomitente ale schimbărilor climatice, COVID-19 şi conflictele umanitare.

Fetele din întreaga lume continuă să se confrunte cu provocări fără precedent în ceea ce priveşte educaţia, bunăstarea lor fizică şi mentală şi protecţia necesară pentru o viaţă fără violenţă. COVID-19 a înrăutăţit sarcinile existente asupra fetelor din întreaga lume şi a uzat câştigurile importante obţinute în ultimul deceniu, notează site-ul www.un.org.

Cele 600 de milioane de fete adolescente din lume au arătat, în repetate rânduri, că având în vedere abilităţile şi oportunităţile, ele pot fi factorii de schimbare care conduc progresul în comunităţile lor, reconstruind, devenind mai puternice. Fetele sunt pregătite pentru un deceniu de accelerare, mai aminteşte sursa citată.

Adolescentele au dreptul la siguranţă, educaţie, sănătate, nu doar în timpul anilor de formare, ci şi în etapa următoare, cea a maturizării. Dacă sunt susţinute în mod eficient în anii adolescenţei, fetele dobândesc potenţialul de a schimba lumea atât în perioada adolescenţei, cât şi în cea a maturităţii, ca viitoare mame, mentori sau lideri politici.

O astfel de "investiţie" promite un viitor mai bun, în care jumătatea feminină este un partener egal în rezolvarea problemelor legate de schimbările climatice, de conflicte politice, de creşterea economică, de prevenirea bolilor etc. Deşi în ultimii ani s-au făcut progrese în domeniu, acestea trebuie continuate. În ultimii ani, comunitatea globală a înregistrat progrese semnificative în îmbunătăţirea vieţii fetelor.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-10-11



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE