2024-05-07 13:08

Top 10: Care sunt cele mai nutritive fructe și legume de toamnă

 |  20:00
Top 10: Care sunt cele mai nutritive fructe și legume de toamnă

Cu totii suntem ”topiti” dupa bunatatile din gradina pe care ni le ofera vara insorita, cum ar fi rosiile, pepenele rosu si porumbul! Insa pe masura ce vremea frumoasa incepe sa-si ia ”la revedere” pana anul viitor, sezonul acestor culturi incepe sa dispara. Cu toate acestea, recompensele naturii nu se termina odata cu ele. Ba mai mult, toamna este perioada in care multe fructe si legume isi fac aparitia pe rafturile micilor agricultori. Dovleacul, merele si perele se numara printre cele mai bune fructe si legume de toamna.

Spalati intotdeauna cu apa rece fructele si legumele inainte de a le prepara, pentru a indeparta murdaria. In plus, indepartati coaja fructelor sau legumelor, cum ar fi dovlecii si legumele radacinoase, inainte de a taia felii, astfel incat cutitul sa nu atraga bacteriile din exterior in suprafata taiata. Si daca vedeti ca o anumita leguma s-a copt prea tare, n-o aruncati! Puneti-o alaturi de alte legume intr-o oala pentru a face o supa copioasa sau o tocana. De asemenea, puteti face un topping din fructe si pe care il puteti adauga peste iaurt sau peste o prajitura.

Avantajele dietei cu fructe si legume

Un mar pe zi nu poate tine doctorul departe, asa cum spune celebra zicala, insa poate fi o strategie buna pentru a va pastra inima sanatoasa.

Alimentatia bogata in fructe si legume are nenumarate beneficii pe care oamenii le cunosc. Dieta cu fructe si legume poate reduce tensiunea arteriala, riscul de boli cardiace si accident vascular cerebral, poate preveni anumite tipuri de cancer, poate reduce riscul de aparitie a problemelor oculare si digestive si poate avea un efect pozitiv asupra zaharului din sange, lucru care mentine sub control senzatia de foame. De asemenea, persoanele care vor sa slabeasca pot sa manance fructe si legume fara amidon, cum ar fi merele, perele si legumele cu frunze verzi. Aceste minunatii ale naturii au un continut glicemic scazut, lucru care previne cresterea nivelului de zahar din sange si care reduc, in mod automat, senzatia de foame.

Exista cel putin noua familii diferite de fructe si legume, iar fiecare contine sute de compusi vegetali diferiti care au o multime de beneficii pentru sanatate. Specialistii in nutritie ne recomanda sa mancam fructe si legume de diferite tipuri si culori pentru a-i oferi organismului amestecul de nutrienti de care are nevoie. Acest lucru nu numai ca asigura o mai mare diversitate de substante benefice pentru plante, dar creeaza si preparate atractive din toate punctele de vedere.

Mere

In afara de dovleac, marul reprezinta fructul-vedeta al toamnei, fiecare fel oferind o aroma specifica. Merele au un continut mare de fibre solubile si vitamina C, motiv pentru care pot fi consumate ca o gustare rapida. Pentru a alege cele mai bune mere din livada sau piata, optati pentru cele tari si fara pete sau vanatai. De asemenea, depozitati-le intr-un loc racoros si uscat pentru a le pastra proaspete acasa. Merele emit etilena, iar aceasta accelereaza procesul de coacere. De aceea, este important sa le tineti departe de alte produse sensibile la etilena, cum ar fi avocado, bananele sau citricele. Si daca iubiti merele, insa nu va place ca devin maronii dupa ce au fost taiate, puteti stoarce putin suc de lamaie peste ele pentru a evita sa se rumeneasca.

Dovleac

Dovleacul nu este bun doar in placinte, ci poate fi folosit si in mancaruri. De asemenea, semintele sale se pot coace si consumate ca atare sau pot fi adaugate in salate.

Stiati ca dovlecii se numara printre putinele legume care nu se deterioreaza atunci cand ii depozitati? Ba mai mult, contintul de betacaroten al dovleacului creste in timp ce este tinut pe balcon! O suta de grame de dovleac copt asigura 100% din necesarul zilnic de vitamina A, precum si o doza importanta de vitamina C, potasiu, fibre, magneziu si acizi grasi Omega 3. De aceea, includeti dovleacul in dieta de toamna!

Pere

Indiferent de tipul lor, alegeti perele cat sunt inca tari, apoi lasati-le sa se coaca. Dupa ce devin mai moi, le puteti pastra la frigider pentru a incetini procesul de coacere sau intr-o fructiera, conditia fiind sa le mancati in termen de cinci zile. Si, la fel ca in cazul merelor, stoarceti putin suc de lamaie peste ele pentru a preveni rumenirea perelor taiate.

In plus, perele sunt alimente hidrofile, ceea ce inseamna ca sunt iubitoare de apa, lucru care ofera rapid o senzatie de satietate. Perele sustin procesul de digestie, reduc colesterolul si regleaza absorbtia zaharului de catre organism. De asemenea, sunt bogate in pectina, un carbohidrat complex care detoxifica organismul, regleaza tractul gastrointestinal si care stimuleaza sistemul imunitar. 

Legumele cu frunze verzi

Cu toate ca este sezonul in care frunzele capata acea nuanta galbena, rosie sau maro, toamna este una dintre cele mai bune perioade in care va puteti bucura de aceste legume minunate. Varza kale a inceput sa capete o notorietate tot mai mare in ultimii ani si din motive intemeiate: este o sursa excelenta de vitamina A, vitamina K, vitamina C, fibre si mangan. Insa exista si alte legume cu frunze verzi care sunt la moda toamna, cum ar fi salata verde, rucola si cicoarea rosie.

Sfecla

Aceste legume radacinoase hranitoare se gasesc sub mai multe culori. Fie ca este rosie, roz, alba sau portocalie, sfecla este o leguma delicios de versatila pe care o puteti savura prajita, pasata sau... cruda. Sfecla contine o multime de fibre, vitamine si minerale, cum ar fi magneziul, potasiul, fosforul, fierul, vitaminele A, B si C, beta-caroten si acid folic. De asemenea, contine nitrati care largesc vasele de sange, reduc cantitatea de oxigen de care au nevoie muschii si scad tensiunea arteriala.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-09-10



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE