2024-05-05 12:58

SÂMBĂTA MORȚILOR 2022. Ce se dă de pomană în Sâmbăta Morților / Moșii de toamnă

 |  21:28
SÂMBĂTA MORȚILOR 2022. Ce se dă de pomană în Sâmbăta Morților / Moșii de toamnă

Sâmbătă Morților sau Moșii de Toamnă 2022. Potrivit calendarului creștin ortodox, în prima sambata din luna noiembrie se face pomenirea morților și se dă de pomană celor plecati dintre noi.

Sâmbăta Morților 2022 sau Moșii de Toamnă 2022 pică în prima sâmbătă din luna noiembrie și anume pe data de 5. 

„Să ne rugăm pentru cei morți, iar dacă cel mort este păcătos, să i se dezlege păcatele; iar dacă este un drept, să câștige prinos de plată și să mijlocească la Dumnezeu pentru noi”, spunea Sfântul Ioan Gură de Aur. 

Cel mai important lucru pe care putem să îl facem pentru „moșii și strămoșii nostri„ este să ne rugăm pentru ei. 

„La fiecare Sfântă Liturghie, preotul, când iese cu Cinstitele Daruri în mijlocul bisericii pomenește pe strămoși, moși, părinți, frați și surori și pe toți cei adormiți din neamul nostru. Conștientizăm și știm că atunci când plecăm din lumea aceasta nu facem altceva decât să ne adăugăm la neamul nostru, la cei care au plecat din lumea aceasta.

Din această cauză amintim despre cei care fac parte din seminția noastră, ne gândim la ei, îi pomenim și cel mai important lucru pe care îl putem face este să săvârșim Sfânta Liturghie pentru ei”, a declarat pr. lect. dr. Marian Mihai, potrivit doxologia.ro. 

Pe lângă Sfânta Liturghia săvârșită de preoți, potrivit tradiției, în Sâmbăta Morților se dă de pomană pentru sufletele celor adormiți. 

Sâmbăta Morților 2022. Ce se dă de pomană

Potrivit tradițiilor populare, în ziua Moșilor de Toamnă, creștinii trebuie să aducă la biserică o sticlă mică cu vin, o colivă și un colăcel, și câteva preparate pentru a fi sfințite și pentru a le împărți ulterior (de exemplu pachete cu plăcinte, sarmale, brânzeturi, carne, piftie). 

Pachetele care se dau de pomană în ziua Moșilor de Toamnă 2022 se pregătesc de acasă și se împart împreună cu o lumânare. De asemenea, se face un pomelnic cu numele celor adormiți care va fi citit de către preot în timpul slujbei. 

Imediat după slujba de la Biserică, se merge la cimitir unde se aprind câte două lumânări (cel puțin) la mormintele celor adormiți, ca să încălzească sufletul acestora. 

Sâmbăta Morților 2022. Rugăciune pentru morți

Obiceiul de a se face rugăciuni pentru cei morţi datează de la Sfinţii Apostoli. Prima Biserica creştină a fost Biserica din Ierusalim, al cărei Episcop a fost Sfântul Apostol Iacob. 

În Liturghia sa, Sfântul Iacob se ruga atât pentru cei vii cat şi pentru cei morţi, cu aceste cuvinte: „Doamne, Dumnezeul duhurilor şi al trupurilor, adu-ţi aminte de toţi drepţii de care ne-am adus aminte şi de (cei) care nu ne-am adus aminte, de la Abel până în ziua cea de astăzi. Dă-le lor odihnă în lăcaşurile cereşti ale Împărăţiei Tale, în desfătările raiului, în sânul lui Avraam, al lui Isac şi al lui Iacov, sfinţii noştri părinţi, acolo unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, unde străluceşte totdeauna lumina feţei tale”.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-11-02



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE