2024-05-08 12:10

Rolul celulelor STEM în bolile cardiace congenitale

 |  19:50
Rolul celulelor STEM în bolile cardiace congenitale

Fiecare părinte își dorește tot ce este mai bun pentru copilul său, mai ales dacă ne referim la sănătate. Recoltarea celulelor stem la naștere a devenit o practică din ce în ce mai populară, fiind o asigurare a sănătății copilului, dovedită de-a lungul multor ani de studii și cercetări. Boala cardiacă congenitală este unul dintre cele mai frecvente tipuri de defecte la naștere, care afectează funcționarea normală a inimii. Din fericire, există cercetări care dovedesc eficacitatea celulelor stem în ameliorarea acestor afecțiuni.

Studii privind beneficiile celulelor stem pentru bolile cardiace congenitale

Studiile susținute de către Mayo Clinic examinează posibilitatea de a ajuta copiii cu sindromul hipoplastic cardiac stâng folosind celule stem proprii, izolate din sânge ombilicoplacentar recoltat la naștere.

Sindromul hipoplastic cardiac stâng este o afecțiune congenitală care diminuează semnificativ capacitatea ventricului stâng în a susține circulația, fiindcă această parte a inimii este subdezvoltată. Copiii care suferă de această afecțiune necesită trei intervenții chirurgicale între primele zile de viață și până la vârsta de 4 ani, iar unii dintre pacienți au nevoie chiar de transplant de inimă.

Studiul efectuat de către Mayo Clinic monitorizează copii diagnosticați cu această afecțiune, diagnostic pus încă din timpul sarcinii. Cercetătorii au pregătit un protocol special pentru procesarea sângelui ombilicoplacentar, iar celule stem izolate au fost administrate pacienților în cadrul celei de-a doua operații efectuate în primele luni de viață.

Ținta studiului a fost confirmarea siguranței procedurii prin absența efectelor secundare severe. Rezultatele arată că procedura este sigură pentru pacienți, iar datele încurajatoare referitoare la starea lor susțin continuarea cercetării. Etapa următoare vizează monitorizarea eficienței procedurii, ținta finală fiind evitarea transplantului de inimă, împreună cu creșterea ratei de supraviețuire a pacienților pe termen lung.

O altă cercetare în desfășurare, efectuată de Spitalul de Copii C.S. Mott de la Universitatea din Michigan Health, analizează dacă celulele stem, despre care s-a demonstrat că au efecte regenerative la pacienții adulți, ar putea păstra țesutul cardiac și la copii pentru a-i ajuta să întârzie sau, eventual, să evite transplantul de inimă în viitor.

Spitalul de Copii C.S. Mott de la Universitatea din Michigan Health, care are unul dintre cele mai mari programe de afecțiuni cardiace congenitale, a început să aplice terapia cu celule stem la bebelușii cu boală cardiacă cu un singur ventricul. Studiul include în mod specific copiii cu Sindromul hipoplastic cardiac stâng, un defect în care ventriculul stâng al inimii este subdezvoltat și nu poate pompa în mod eficient sângele în organism.

În ciuda progreselor semnificative în asistența medicală și a tehnicilor chirurgicale, supraviețuirea pe termen lung a copiilor cu ventriculi unici rămâne limitată. Pentru aceste familii, singura terapie medicală viabilă este transplantul de inimă. Cercetările sugerează că terapia cu celule stem poate avea potențialul de a consolida și îmbunătăți funcția inimii la pacienții tineri care nu au alte opțiuni de tratament.

În timp ce transplanturile de inimă pot salva viețile acestor copii, opțiunea este limitată de disponibilitatea donatorilor, iar cei cu sindromul inimii stângi hipoplazice sunt predispuși la rezultate mai puțin promițătoare în comparație cu alți beneficiari de transplant de inimă.

Caracteristicile celulelor stem recoltate la naștere

„Celulele stem dintr-un cordon ombilical sunt mai tinere decât celulele stem adulte prelevate din corpul unui pacient. Acest lucru le oferă o putere regenerativă mai mare. Ele cresc mai repede și se reproduc mai rapid decât celulele stem adulte, care scad în număr și eficiență pe măsură ce corpul îmbătrânește”, afirmă Conf. Dr. Filimon Nicoleta.

Fiind atât de tinere, celulele prelevate din cordonul ombilical nu apucă să dezvolte anumite trăsături care să fie ulterior recunoscute şi atacate de către sistemul de imunitate al pacientului. Astfel, probabilitatea ca aceste celule să fie respinse de către pacient este nulă când vorbim despre transplatul autolog, adică transplantarea propriilor celule.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-10-10



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE