2024-05-04 20:16

Raed Arafat, avertisment pentru românii care se duc la munte în weekend: Să nu se joace cu astfel de situații

 |  13:00
Raed Arafat, avertisment pentru românii care se duc la munte în weekend: Să nu se joace cu astfel de situații

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a ținut să facă câteva precizări pentru turiștii care au de gând să meargă al munte în acest weekend canicular. Astfel că acești sunt rugați să încercă să nu aprindă focul, decât dacă este o reală urgență, să nu arunce țigări, mai precis să nu facă nimic din ceea ce ar putea duce la izbucnirea unui incendiu.

Șeful DSU face apel către turiști în plin val de caniculă

Se pare că jandarmii nu o să lipsească din zonele montane și traseele turistice cunoscute, astfel că vor monitoriza intens turiștii care se vor abate de la reguli. Atunci când a fost întrebat ce poate să facă un turist care merge la munte și vede pe cineva că face focul, Raed Arafat a insistat că cea mai sigură și rapidă soluție este să sune de urgență la 112.

„Dacă nu vrea să-l stingă, da, să sune la 112. Rugați-i să îl stingă, pentru că este responsabilitatea noastră, a tuturor. Un foc în zonele montane, la acest moment, în păduri, în zonele respective, poate să însemne un incendiu care să dureze zile și să fie cu pagube foarte serioase asupra mediului, asupra pădurilor, poate să fie inclusiv cu victime, plus că poate să pună în pericol viețile pompierilor care vor interveni. Intervențiile respective nu sunt fără risc”, a declarat Raed Arafat.

Raed Arafat cere responsabilitate de la fiecare cetățean în parte, rugând expres să nu fie aprins niciun foc în pădure, deoarece consecințele pot să fie catastrofale.

„Uneori crezi că l-ai stins, dar nu l-ai stins, pleci și în urmă apare un incendiu. De aceea, la acest moment e mai bine să nu-l aprinzi, adică să nu folosești foc deschis în zonele respective”. De acum temperaturile sunt foarte înalte, e secetă în multe zone, nu a plouat, totul este uscat și un incendiu poate să fie extrem de de violent și poate să ducă la victime.

E suficientă țigara aruncată printr-un geam, dintr-o mașină, aruncată nestinsă sau nestinsă bine, să zicem, și asta poate să cadă undeva de unde să pornească un incendiu. Deci, este o perioadă unde responsabilitatea noastră este una extrem de importantă și noi singuri, ca autorități, ca autorități locale, ca autorități naționale, nu putem face nimic, dacă oamenii de rând nu colaborează cu noi.

Și eu am încrederea și sper că după toate discuțiile care au apărut, oamenii să înțeleagă seriozitatea situației și gravitatea ei. Temperaturile vor fi foarte ridicate, sunt ele singure suficiente să pornească unele incendii. Dar dacă venim și cu foc, și cu țigara aruncată, atunci s-ar putea să avem situații care să fie foarte greu de controlat”, a mai spus Raed Arafat.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-07-22



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE