„Tuturor ni se întâmplă în zilele friguroase de toamnă sau iarnă să simțim că nu avem deloc energie și că ne-am dori să ne petrecem întreaga zi în pat. Cafeaua pare să fie soluția salvatoare pentru mulți dintre noi, dar nu este neapărat cea mai bună soluție. Avem la dispoziție o mulțime de alimente care ne dau un boost de energie și fac totodată bine sănătății”, declară nutriționistul Gianluca Mech.
Bananele
Bananele reprezintă una dintre cele mai bune surse alimentare de energie. Conțin carbohidrați complecși, potasiu și vitamina B6. Toate acestea contribuie activ la creșterea nivelului de energie.
Peștele gras
Somonul și tonul sunt surse bune de proteine, acizi grași și vitamine din grupa B. S-a demonstrat prin studii științifice că acizii grași omega-3 reduc inflamația, care este o cauză comună a senzație de oboseală. Vitamina B12 contribuie la producerea celulelor roșii din sânge și la mai buna absorbție a fierului în organism. Nivelurile optime de celule roșii și fier pot reduce oboseala și pot crește nivelul energiei”, dezvăluie nutriționistul Gianluca Mech.
Cartofii dulci
Consumul de cartofi dulci ne oferă un boost de energie atunci când avem nevoie. O porție de 100 de grame conține până la 25 de grame de carbohidrați complecși, 3.1 grame de fibre, 25% din cantitatea zilnică recomandată de mangan și 564% din cantitatea zilnică recomandată de vitamina A. Organismul îi digeră încet, ceea ce îi face să fie o sursă constantă de energie.
Ouăle
Ouăle sunt alimente sățioase care ne ajută să căpătăm energia de care avem nevoie pentru întreaga zi. Sunt bogate în proteine, iar asta înseamnă că reprezintă o sursă constantă și susținută de energie. De asemenea, conțin leucină, un aminoacid ce stimulează nivelul de energie.
Ciocolata neagră
S-a dovedit că antioxidanții din cacao au multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi creșterea fluxului de sânge în întregul corp. Acest lucru ajută ca oxigenul să ajungă la creier și mușchi, îmbunătățindu-le funcțiile. Ajută la reducerea oboselii și îmbunătățirea stării de spirit. Ciocolata neagră conține, de asemenea, compuși stimulatori, cum ar fi teobromina și cofeina, care s-au dovedit a spori energia. E important să nu o consumăm în exces și să alegem variante fără zahăr adăugat, cu peste 70% cacao pură.
Goji
Sunt bogate în antioxidanți, vitamine, minerale și fibre. Ajută la o digestie mai bună și eliberează constant energie pe parcursul zilei. Ele sunt ușor de consumat în iaurt, smoothie sau pur și simplu crude”, recomandă nutriționistul Gianluca Mech.