2024-05-18 08:53

Cum sunt afectați DINȚII femeilor după instalarea MENOPAUZEI

 |  21:23
Cum sunt afectați DINȚII femeilor după instalarea MENOPAUZEI

Menopauza se instalează între vârsta de 40 și 55 de ani și implică, conform Organizației Mondiale a Sănătății, încetarea funcției ovarelor, dar și o scădere sistematică a estrogenului din organism. Aceste schimbări generează multe efecte secundare ce se răsfrâng asupra sănătății femeilor, inclusiv asupra sănătății orale.

„Ca orice transformare hormonală, menopauza aduce o serie de modificări în viața unei femei, cu simptome mai mult sau mai puțin evidente la nivelul fiecărui aparat/sistem din organism”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Uscăciunea gurii, primul semn al menopauzei

„La nivelul cavității orale, pe fondul scăderii secreției de hormoni estrogeni, primul semn pe care îl vom întâlni este xerostomia (uscăciunea gurii), însoțită de subțieri ale mucoaselor.

Acestea, la rândul lor, fac pacientele să fie mai expuse la traumatisme, creând neplăceri cu precădere în rândul purtătoarelor de proteze mobile, care vor resimți mai dureroasă inserția și dezinserția protezei dentare.

De asemenea, pacientele devin mai susceptibile mai multor tipuri de afecțiuni, de tipul infecțiilor fungice, bacteriene, lichen plan bucal, etc.”, declară medicul stomatolog.

Crește riscul apariției cariilor și bolii parodontale

„Glandele salivare sunt și ele influențate de secreția de hormoni estrogeni. Odată cu instalarea menopauzei, fluxul salivar scade, și, pentru că acesta are un rol protector, va crește riscul apariției cariilor. De asemenea, după instalarea menopauzei, femeile sunt mai predispuse și la apariția bolii parodontale, deoarece mecanismele naturale de autocurățare își pierd din funcționalitate, favorizând menținerea plăcii bacteriene”, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe.

Efecte la nivel osos

„Un alt impact este la nivel osos. Estrogenul influențează decisiv și procesele de remodelare osoasă, iar, la această vârstă, evoluția osteoporozei va fi mai rapidă. Prin asociere cu factorul microbian din boala parodontală, efectele sunt și mai grave”, mai spune medicul.

Ce este de făcut?

„Apariția menopauzei nu poate fi oprită, însă putem controla, sau măcar gestiona eficient, posibilele efecte secundare produse de ea. Ceea ce trebuie să facem este să menținem o relație stabilă cu medicul stomatolog, să respectăm controalele periodice în special după 40 de ani, dacă ne raportăm special la menopauză, și să îi semnalăm acestuia orice problemă apare. Este nevoie, de asemenea, de obiceiuri corecte de igienă dentară. Să ne spălăm pe dinți de două ori pe zi, dimineața și seara, periajul să fie efectuat corect, și să folosim mijloace auxiliare de igienă orală, precum dușul bucal, periuțele interdentare și apa de gură”, încheie medicul.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-11-04



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE