2024-05-19 09:35

Cum EVITĂM excesele alimentare în perioada Crăciunului. Sfatului specialistului în nutriție

 |  23:24
Cum EVITĂM excesele alimentare în perioada Crăciunului. Sfatului specialistului în nutriție

Masa de Crăciun nu e doar un prilej de bucurie alături de cei dragi, dar și un moment...încărcat culinar. Mesele românilor sunt pline de carne, grăsimi și alcool, dar cumpătarea și câteva alte sfaturi importante ne pot ajuta să depășim cu bine această perioadă.

„Se pot evita, se pot compensa. Sunt oameni care în această perioadă își mențin dietele lor, orice diete ar fi. Sunt oameni care acum iau cheia de la patronul sălii de fitness și se bucură că sala este goală și își fac antrenamentele – foarte puțini, evident, i-am dat așa ca exemplu extrem. Modurile noastre de viață sunt diferite. Ce aș vrea să includem aici ar fi odihna, că ați vorbit de stres și e foarte important să punctăm acest lucru de la început, mișcarea, chiar e un studiu foarte nou care arată că inclusiv pentru persoanele cu mai multe kilograme, cu un strat de grăsime mare sau chiar cu analize mai puțin decât ideale, sportul compensează această problemă și ajută de fapt la menținerea speranței de viață” a explicat specialistul în nutriție Cristian Mărgărit pentru B1TV.

„Mă gândeam la odihna activă, mă gândeam inclusiv la plimbări – asta înainte și după masă, pentru că nu e bine să te pui jos după ce ai mâncat, mai ales când ai mâncat cantități mari. La fel, mâncatul seara se tot vorbește că nu e bine să mănânci seara – acum, într-adevăr, acesta este un pericol major. Cred că este bine să ne invităm prietenii, rudele și să organizăm aceste mese un pic mai devreme, deci nu neapărat la ore foarte târzii, ci să le tragem un pic mai jos, să începem undeva după-amiază cu gustările reci și apoi cu fripturile, cu felurile mai grele undeva spre seară”, a mai afirmat Mărgărit.

Hidratarea și salatele sunt și ele foarte importante.

„Hidratarea este foarte importantă înainte – și mai târziu dacă te apuci de mâncat, dacă ești deja bine hidratat, ai băut apă înainte de masă, ca să vorbim la concret, va intra mai puțină mâncare. Întotdeauna să avem salatele și legumele lângă, fie că vorbim de legumele, salatele proaspete din frunze, fie că vorbim despre murături, foarte bune în această perioadă. Ele au un volum mare, au fibre, au probiotice, au antioxidanți, vitamine, minerale și mai ajută la controlul daunelor”, a adăugat acesta.

Specialistul a menționat că „nu este deloc bine” când alcoolul și grăsimea se întâlnesc în ficat.

„Hai să ajungem la problemă de fapt, o cantitate enormă de grăsime pe care corpul n-are cum s-o ardă, nici măcar n-are cum să o asimileze pe toate, o cantitate enormă de carne, deci de proteine, care, iarăși, nici nu poate fi asimilată, nici nu ai ce să faci cu ea, corpul nu are ce să facă cu o cantitate atât de mare de proteine, la care se adaugă din păcate și alte calorii goale din dulciuri, sucuri cu zahăr și regele, alcoolul. Atunci când alcoolul se întâlnește cu grăsimea în ficat, nu este deloc bine”, a punctat expertul.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-12-23



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE