2024-05-05 12:26

Cum curățăm și igienizăm aerul condiționat?

 |  11:25
Cum curățăm și igienizăm aerul condiționat?

Racirea si ventilatia sunt cruciale in timpul sezonului cald. De aceea ai nevoie sa mentii aparatul de aer conditionat in cea mai buna forma, iar curatarea sa este o operatiune ce trebuie efectuata periodic. Descopera tot ce trebuie sa stii despre curatarea aerului conditionat si nu numai!

De ce este importanta curatarea aparatului de aer conditionat?

Curatarea aerului conditionat este importanta pentru a tine departe alergenii, prelungesti durata de viata a aparatului si eviti eventuale reparatii care pot fi costisitoare.

Eficienta si performanta aerului conditionat sunt afectate in cazul in care acesta nu este curatat periodic, iar consumul de curent electric poate creste cu pana la 15%. 

Nu doar atat, dar bacteriile si alergenii care se acumuleaza de-a lungul timpului pot provoca probleme de sanatate cum sunt iritatiile, alergiile, ba chiar si problemele respiratorii grave, copiii mici si persoanele cu astm fiind cei mai vulnerabili.

Bacteriile din filtrele necuratate pot duce la aparitia bronsitelor, la raspandirea virusurilor, la agravarea simptomelor rinitei alergice si ale astmului. 

De asemenea, o boala destul de rara, numita populat boala „legionarilor”, poate fi cauzata de bacteria Legionella, care se dezvolta in mediile umede si calde. Printre simptomele acesteia se numara durerile in piept, febra, greata si letargia. In cazul in care nu este tratata, boala poate deveni fatala.

Cand trebuie curatat aparatul de aer conditionat?

Igienizarea aerului conditionat trebuie facuta in mod regulat. Spre exemplu, curatarea filtrului e nevoie sa se realizeze o data la 1 an pentru aparatele care functioneaza numai vara. 

In cazul in care aparatul este pus in functiune si iarna, pentru a genera caldura, atunci operatiunea de curatare trebuie facuta la 6 luni, ba chiar mai des in cazul in care in incaperea in care se afla aparatul patrunde foarte mult praf sau mediul in care locuiesti este poluat.

Este indicat sa te ocupi de curatarea aerului conditionat chiar inainte de inceperea sezonului cald, chiar daca nu au trecut inca 6 luni de la ultimul control. Pentru a realiza acest lucru, vei avea nevoie de scule, dispozitive si consumabile pentru instalatii.

Curatarea filtrului aparatului de aer conditionat

Pentru a incepe curatarea filtrului de aer conditionat, este nevoie sa scoti aparatul din priza. In primul rand, trebuie curatata unitatea interna, deoarece este expusa la umiditatea din locuinta si poate dezvolta mucegai. Sterge unitatea interna cu o carpa umeda, iar apoi las-o sa se usuce.

Apoi trebuie curatata masca unitatii externe. Foloseste o carpa umeda pentru a sterge praful, iar apoi spal-o sub jet de apa cu detergent sau dezinfecteaz-o cu alcool etilic. Urmatorul pas este sa indepartezi praful de pe filtrele si prefiltrele mecanice. Rabateaza masca aparatului si trage filtrele in jos pana cand observi ca s-au desprins complet. Pentru curatarea lor, utilizeaza o solutie antimucegai care neutralizeaza bacteriile si ciupercile.

Nu in ultimul rand, verifica admisia si refularea aerului, pentru a vedea daca functioneaza corect sau sunt infundate. In cazul in care eficienta acestor operatiuni este compromisa, e posibil sa fie nevoie sa apelezi la o companie specializata care sa se ocupe de reumplerea freonului.

Alte activitati pentru intretinerea si functionarea normala a aerului conditionat

Mentenanta aerului conditionat cuprinde si alte activitati care pot fi desfasurate de catre un specialist care are cunostinte tehnice. Printre acestea se numara curatarea bateriei evaporatorului, indreptarea aripioarelor indoite si verificarea tensiunii de alimentare, a sigurantelor de protectie,  aracordurilor electrice si frigorifice, precum si a contactoarelor compresorului.

Cum se intretine unitatea exterioara de aer conditionat?

Curatarea unitatii exterioare a aerului conditionat cuprinde igienizarea turbinei, a tavii de condens, a condensorului, precum si a palelor ventilatorului. De asemenea, pentru intretinerea unitatii exterioare in cea mai buna forma, este nevoie sa se rematiseze tevile izolatoare, sa se verifice racordurile, presiunea, drenajul condensului, puterea de absorbtie si tensiunea de alimentare.

Ce faci daca aparatul de aer conditionat nu mai sufla caldura?

Aerul conditionat poate sufla caldura numai atunci cand temperatura exterioara este mai mare de -10 grade Celsius, deoarece protectia interna opreste functionarea circuitelor de comanda si a compresorului. In cazul in care temperatura exterioara se apropie de pragul mentionat, s-ar putea ca aparatul sa aiba un randament mai scazut.

Alte motive care pot explica faptul ca aparatul nu mai sufla aer cald sunt defectarea compresorului, consumarea freonului, defectarea turbinei interioare sau a senzorilor ambientali ori obstructionarea cailor de acces.

Ce faci daca aparatul de aer conditionat nu functioneaza la capacitate maxima?

Daca observi ca aparatul de aer conditionat incalzeste sau raceste incaperea intr-un timp mai lung decat anterior, atunci este nevoie sa faci cateva verificari. In primul rand, pune mana in calea jetului de aer pentru a observa daca aerul este suflat pe toata suprafata unitatii interioare.  In cazul in care gasesti anumite zone in care aerul sufla mai slab, atunci inseamna ca aparatul are nevoie de o curatare temeinica. De asemenea, daca ai impresia ca aerul conditionat doar ventileaza aerul, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa verifici setarile sale cu ajutorul telecomenzii. In cazul in care acestea sunt corecte, atunci e nevoie sa verifici daca functioneaza compresorul aparatului. Daca nu se aude niciun zgomot din unitatea exterioara, acesta e un semn clar ca trebuie sa apelezi la o echipa de frigotehnisti pentru a repara compresorul. Un alt lucru care poate diminua puterea aparatului de aer conditionat este insuficienta freonului. In acest caz, vei putea observa scurgerea apei din unitatea interioare sau aparitia ghetii pe teava care porneste de la robinetii din unitatea exterioara.

Acum ca ai aflat tot ce trebuie sa stii despre curatarea aerului conditionat, ii poti feri pe membrii familiei tale de afectiuni respiratorii ce pot fi dezvoltate din cauza bacteriilor din filtrul de aer. Nu doar atat, dar astfel vei spori eficienta aparatului din locuinta ta, vei reduce cheltuielile pentru reparatii si vei face economii si in ce priveste curentul electric consumat.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-07-28



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE