La aperitiv putem servi vin spumant alb sau rosé pentru invitații noștri sau vinuri albe, uşoare. Prospețimea acestor soiuri se pretează gustărilor de la început de masă și îmbie la discuție.
Pentru meniul principal, facem în general un pairing între vinuri şi mâncarea pe care o pregătim. Un vin bine ales va scoate în evidentă calităţile unui anumit fel de mâncare gătit cu drag și vice-versa.
Spre exemplu, la sarmale merge o Fetească Neagră cum e cea din Gama Tectonic. Acest soi românesc prezintă un caracter remarcabil prin aroma sa de prune, cireșe negre și mure. Culoarea rubinie intensă promite un gust savuros, demn de o masă românească. Cu alte cuvinte, Feteasca Neagră ar putea fi vinul perfect de asociat în perioada Crăciunului.
La friptura de porc asociem vinuri roșii corpolente cum este Bacanta Merlot Barrique.
Iar la preparatele din pui, alegem vinuri fructate, în special vinuri albe seci. Constantin Premium Red Blend este vinul care aduce un plus de eleganta oricarui preparat ales. Cupajul roșu îndrăznet, notele fine de piele și tabac cât și aciditatea revigorantă potențează perfect preparatele din carne roșie.
Indiferent de soiurile alese, tot ce contează în final este ca aromele bucatelor și ale vinului să se completeze reciproc.
Pentru pește sau fructe de mare, ne orientăm către vinuri albe seci cu aciditate peste medie sau vinuri spumante ușoare. Vinurile seci au rolul de a “tăia” grăsimea naturală prezentă în preparatele din pește sau fructe de mare. Astfel, se creează un echilibru dezirabil al aromelor iar invitații au parte de o experienţă culinară pe măsură.
De asemenea, Tectonic Fumé Blanc este o alegere indicată. Acest vin revigorant reprezintă un cupaj complex realizat din Sauvignon Blanc Barrique, Fetească Albă și Riesling de Rhin. Savurate alături de un meniu de sărbătoare, acest vinuri vor impresiona plăcut pe oricine.
Ce vinuri servim la desert
Orice masă se încheie cu un desert și de obicei, vinul potrivit este ori un rosé ori vinurile dulci sau demidulci. De asemenea, la desert putem servi și vinuri spumante care să ateste caracterul festiv al evenimentului.
La români, deserturile de Crăciun sunt cozonacul, checul, turtele cu nuci, diverse prăjituri și chiar turtă dulce. Probabil cel mai potrivit vin pe care îl sugerăm pentru desert este Bacanta Tămâioasă Românească Special Edition – un vin demidulce, excepţional, în ediție limitată de doar 3000 de sticle. Vinul are o aromă pregnantă de fructe exotice și se potrivește de minune cu prăjituri sau cozonac!
Din categoria vinurilor spumante, gama Cuartz de la Crama Gîrboiu propune un rosé efervescent care agită paharele și impresionează gusturile! Spumantul prezintă o culoare romantică deosebită și parfum de zmeură delicios.
Medalii de aur pentru vinurile românești
Trei vinuri romaneşti produse de Crama Gîrboiu, Constantin Premium Red Blend 2016, Bacanta Chardonnay 2015 şi Bacanta Merlot Barrique 2016 au fost răsplătite cu medalii de aur la competiţia Grand International Wine Award Mundus Vini a 28-a ediţie.
Creat într-o ediţie limitată de doar 8000 de sticle, vinul Constantin Premium Red Blend 2016 a primit totodată şi distincţia specială "Best of Show România Red", fiind declarat cel mai bun vin roşu din categoria sa, obţinând cel mai mare scor din toate vinurile participante. Pentru Constantin Premium Red Blend 2016 este a treia medalie internaţională după aurul de la BerlinerWein Trophy 2020 şi aurul de la Concours Moundial de Bruxelles 2021.