2024-05-04 04:32

Cele mai NESĂNĂTOASE alimente consumate în post

 |  18:00
Cele mai NESĂNĂTOASE alimente consumate în post

A început Postul Paștelui și există riscul ca oamenii să abuzeze de alimentele de post nesănătoase. Medicul avertizează că proteinele pot fi luate din surse vegetale sănătoase și trebuie să ne ferim de patiserii și alimente procesate.

"Putem mânca o gogoasă ocazional, pentru că şi ele sunt dăunătoare. Lucrurile făcute în casă și alimentele făcute în casă nu înseamnă că sunt mult mai sănătoase. Cantitatea de zahăr este imensă și în cazul lor și dacă sunt și prăjite, devin chiar o bombă calorică și un pericol pentru sănătate.

Cât despre clătite, nici ele nu sunt o variantă mai sănătoasă, pentru că sunt făcute din aluat prăjit.Trebuie să ţinem cont că aceşti covrigi sunt toxici și periculoși din cauza compoziției de gluten și amidon, iar dacă sunt consumați calzi, ei devin un pericol pentru mucoasa gastrică. De aceea, să-i consumăm reci, dacă tot optăm pentru ei.

În perioada postului ar trebuie să ne ferim de tot ce înseamnă pateuri vegetale sau mezeluri vegetale. Nu sunt de acord cu mezelurile, iar cele vegetale conțin foarte mulți potențiatori de gust.

În ceea ce priveşte dulciurile vegane, nici ele nu sunt recomandate. Dulciurile vegane au o cantitate destul de mare de zahăr, de foarte multe ori chiar fructoză, iar în exces nu este în regulă. Putem încerca ocazional terciul de ovăz sau batoanele cu ovăz. Recomandat este să le facem noi în casă pentru a pune o cantitate mai mică de zahăr și de a beneficia de o cantitate mai bună de fibre și nutrienți.

Totodată, dacă ne este poftă de dulce putem mânca o felie de pâine integrală cu dulceaţă făcută în casă.

Trebuie să avem grijă în această perioadă de post la cantitatea de proteină. Noi avem și proteinele de origine vegetală, cum ar fi năutul, fasolea, ciupercile, humusul. Pe acestea le putem face acasă. De exemplu, ciorbele, supele, desigur, ne ajută și să slăbim, având o cantitate de fibre foarte bună și, totodată, și un număr caloric destul de mic.

Ca să nu ne balonăm atunci când mâncăm fasole trebuie să ţinem cont că aceasta trebuie să fie foarte bine fiartă. Fasolea are o cantitate foarte bună de proteine, de fibre, de potasiu, de magneziu. Pot să zic că este o proteină foarte recomandată în perioada aceasta postului. Deci secretul este să o înmuiem înainte și să o fierbem bine.

În ceea ce priveşte sucurile de fructe, acestea nu trebuie consumate în exces. Dimineața în prima parte a zilei, eu le recomand pacienților mei să mănânce fructul propriu-zis. Dacă ne gândim că într-un fresh de portocale ne încap cam 3 portocale, fizic, dacă îi dai unei persoane să mănânce cele 3 portocale nu o să poată.", a spus medicul, Oana Ciuhureanu, luni, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea de la Antena 3 CNN. 

Un alt lucru important de reținut este că un covrig cu cereale integrale va conține aceeași cantitate de carbohidrați ca un covrig alb. Diferența va fi că are mai multe fibre. Persoanele cu diabet zaharat ar trebui să știe că un covrig poate fi adesea echivalentul cu a mânca 6 felii de pâine.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-02-28



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE