2024-05-03 02:09

Ce faci când ai o URGENȚĂ stomatologică, până ajungi la medic

 |  15:47
Ce faci când ai o URGENȚĂ stomatologică, până ajungi la medic

Urgențele stomatologice sunt extrem de neplăcute și ne pot da peste cap vacanțele și planurile de zi cu zi pe care le avem la muncă sau în viața privată. Poate fi vorba de o carie dureroasă, de o fractură de dinte sau chiar de sângerări. Mulți dintre noi nu știm însă să reacționăm corespunzător atunci când apar astfel de urgențe.

„Durerea de dinți și urgențele stomatologice, în general, ne dau peste cap planurile de zi cu zi și sunt cu atât mai neplăcute cu cât apar mai ales în timpul vacanțelor ori când suntem la muncă și ne scade productivitatea. Nu mai spun de situația când nu putem mânca normal, să vorbim sau să zâmbim dacă avem, de exemplu, fracturi dentare.

De cele mai multe ori, până să ajungem la cabinetul stomatologic, suntem nevoiți să încercăm să le rezolvăm pe moment așa cum putem. Mulți pacienți nu știu însă cum să reacționeze în fața unei asemenea urgențe. Am întocmit astfel o listă cu 10 din cele mai des întâlnite urgențe stomatologice, explicând, pe scurt, cum este indicat să reacționăm pe moment în cazul lor”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.

Top 10 urgențe stomatologice

„1.Durerea

Durerea nu este niciodată un semn bun. Ea poate fi un indicator fie al cariei, fie al fracturii, fie al bolii parodontale. De multe ori se asociază cu edemul (umflătura). Nu se tratează acasă după ureche sau din ceea ce citim pe internet, ci se consultă medicul măcar telefonic sau prin mail dacă nu se poate fizic, înainte să începem tratamente.

2.Fractura sau fisura dentară

Este extrem de dureroasă și inestetic dacă apare în zona de zâmbet. Trebuie să ne prezentăm de urgență la medicul stomatolog și să evităm alimentele dure, să luăm antiinflamatoare pentru durere.

3.Avulsia

Este vorba aici despre dintele „autoextras” prin traumatism mecanic. Nu îl curățăm! Îl ținem în ser fiziologic sau lapte și mergem de urgență la medic. Cu cât intervenția este mai rapidă, cu atât șansele sunt mai mari ca dintele să poată fi salvat (menținut pe arcadă prin replantare).

”4. Pierderea unei plombe sau coroane

Din nou, este esențial să ajungem cât mai rapid în cabinetul stomatologic pentru cimentare. Până ajungem, putem „cimenta” cu Fixodent sau Corega (adeziv pentru protezele dentare), cu grijă să nu greșim poziția dintelui. Mai întâi exersăm.

5.Probleme de ordin ortodontic

Pot apărea diverse probleme, precum arcuri rupte, brackeți dezlipiți. Ele sunt neplăcute ca senzație și, în plus, îngreunează tratamentul ortodontic și încetinesc evoluția acestuia.

6.Abces dentar

Abcesul este expresia unei infecții care, necontrolată, se poate răspândi în organism, dând naștere unor probleme mai mari. În plus, dinții cu abces ajung ușor la extracție dacă nu sunt tratați corespunzător și la timp.

7.Durerea și sângerarea postectracțională

Dacă sângerarea post extracție se prelungește câteva ore, este necesar să ne prezentăm la medic pentru tratament. Atenție, trebuie să menționăm dinainte medicului dacă urmăm medicație anticoagulantă pentru a se putea aborda protocolul corect.

Prevenția, extrem de importantă și mai puțin costisitoare

Ca de fiecare dată, menționez că prevenția este cel mai simplu și ieftin mod de a evita orice problemă la nivel dentar. Dacă am calcula costul a două consulturi pe an plus detartraj, raportat la costurile tratamentelor oricăror probleme din cele enumerate mai sus, întotdeauna ieșim în câștig prin prevenție!


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-11-17



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE