2024-05-02 13:21

Atenție, gingiile inflamate pot declanșa BOLI de INIMĂ!

 |  21:27
Atenție, gingiile inflamate pot declanșa BOLI de INIMĂ!

Nedescoperită la timp și tratată corespunzător, boala parodontală nu doar că are drept consecință pierderea dinților, ci poate cauza și probleme de sănătate grave.

Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, explică care este legătura dintre această afecțiune orală și bolile cardiovasculare sau cele mentale.

„În ultimii ani au fost făcute tot mai multe studii cu privire la prevalența bolilor cardiace și mentale în cazul pacienților care suferă de boala parodontală. Concluziile studiului pe care l-am citit cel mai recent, realizat de Universitatea din Birmingham, au fost că pacienții cu boală parodontală au fost cu 37% mai predispuși să dezvolte afecțiuni mentale și cu 18% mai predispuși la boli cardiovasculare”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.

Igiena orală deficitară, printre principalele cauze

„Din păcate, igiena orală deficitară este încă extrem de comună la nivel mondial. Legătura dintre boala parodontală și bolile cardiovasculare este că în boala parodontală avem de-a face cu o inflamație sistemică și, în consecință, un răspuns imun care crește riscul dezvoltării afecțiunilor cardiovasculare. De asemenea, agenții patogeni din interiorul cavității orale, prin circuitul sanguin, pot ajunge în plăcile de aterom de la nivelul pereților vaselor de sânge, creând și acolo un răspuns imun inflamator”, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe.

Boala parodontală predispune la anxietate și depresie

„Pacienții cu boală parodontală sunt mai predispuși la stările de anxietate și chiar la depresie. Fumatul, prin asociere, nu face decât să înrăutățească această situație.

Teama de a merge la medicul stomatolog, asociată cu boala parodontală și anxietatea va determina pacienții să evite complet mersul la dentist. Asta atrage după sine consecințe negative. Vorbim despre agravarea problemelor deja existente și accelerarea progresiei bolii parodontale. Bineînțeles, nici anxietatea nu se va regla pe acest fond”, mai spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Concluzia: trebuie să mergem la stomatolog!

„Concluzia mea este că întotdeauna trebuie să încercăm să prevenim înainte de a fi cazul să tratăm. Și dacă este nevoie de tratament, e important să abordăm căile de tratament din prima etapă, imediat ce am descoperit o problemă. Amânarea nu aduce după sine decât scăderea calității vieții, înmulțirea problemelor pe diverse planuri și, bineînțeles, creșterea costurilor și a dificultății planului de tratament”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-08-03



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE