2024-05-08 03:08

Slăbitul REDUCE apariția complicațiilor severe după infectarea cu Covid-19

 |  20:08
Slăbitul REDUCE apariția complicațiilor severe după infectarea cu Covid-19

Un studiu al Clinicii Cleveland arată că, în rândul pacienților cu obezitate, pierderea anterioară în greutate obținută cu ajutorul unei intervenții chirurgicale bariatrice a fost asociată cu un risc cu 60% mai mic de apariție a unor complicații severe din cauza infecției COVID-19. Cercetarea a fost publicată în revista JAMA Surgery.

Numeroase studii au stabilit că obezitatea este un factor de risc major pentru dezvoltarea unor boli grave în urma unei infecții cu SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19. Obezitatea slăbește sistemul imunitar, creează o stare inflamatorie cronică și crește riscul de boli cardiovasculare, cheaguri de sânge și afecțiuni pulmonare. Toate aceste afecțiuni pot complica COVID-19.

Scopul acestui studiu citat de DrVasiRadulescu.ro a fost acela de a examina dacă o intervenție de succes pentru scăderea în greutate la pacienții cu obezitate înainte de a contracta COVID-19 ar putea reduce riscul de a dezvolta o formă severă a acestei boli.

“Rezultatele cercetării arată că pacienții cu obezitate care au obținut o pierdere substanțială și susținută în greutate cu ajutorul unei intervenții chirurgicale bariatrice înainte de a contracta COVID-19 și-au redus cu 60% riscul de a dezvolta o formă severă a bolii”, a declarat medicul Ali Aminian, autorul principal al studiului și director al Institutului Bariatric & Metabolic al Cleveland Clinic. “Studiul nostru oferă dovezi puternice că obezitatea este un factor de risc modificabil pentru COVID-19 care poate fi îmbunătățit printr-o intervenție de succes pentru scăderea în greutate.”

Un total de 20.212 pacienți adulți cu obezitate au fost incluși în acest studiu observațional. Un grup de 5.053 de pacienți cu un indice de masă corporală (IMC) de 35 sau mai mare, care au suferit o intervenție chirurgicală de scădere în greutate între 2004 și 2017, au fost atent împerecheați 1:3 cu pacienții nechirurgicale, rezultând 15.159 de pacienți de control. În comparație cu cei din grupul nechirurgical, pacienții care au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică au pierdut cu 19% mai multă greutate corporală înainte de 1 martie 2020 (începutul focarului COVID-19 în Cleveland).

După apariția focarului COVID-19, cercetătorii au analizat patru rezultate legate de COVID-19: rata de contractare a infecției SARS-CoV-2, spitalizarea, nevoia de oxigen suplimentar și boala severă (definită ca o combinație de admitere la terapie intensivă, nevoia de ventilație mecanică sau deces).

Deși rata de contractare a SARS-CoV-2 a fost similară între grupuri (9,1% în grupul chirurgical și 8,7% în grupul nechirurgical), participanții din grupul de intervenție chirurgicală pentru pierderea în greutate au avut rezultate mult mai bune după ce au contractat COVID-19 în comparație cu cei din grupul nechirurgical. Cercetătorii au constatat că pacienții care au suferit anterior o intervenție chirurgicală de pierdere în greutate au avut un risc cu 49% mai mic de spitalizare, un risc cu 63% mai mic de a avea nevoie de oxigen suplimentar și un risc cu 60% mai mic de a dezvolta COVID-19 sever.

Deși nu se cunosc exact mecanismele care stau la baza acestei boli, aceste date sugerează că pacienții care au suferit o intervenție chirurgicală de scădere în greutate erau mai sănătoși în momentul în care au contractat o infecție cu SARS-CoV-2, ceea ce a dus la rezultate clinice mai bune.

“Constatările izbitoare ale studiului actual susțin reversibilitatea consecințelor obezității asupra sănătății la pacienții cu COVID-19”, a declarat autorul principal al studiului, Steven Nissen, M.D., director academic al Institutului de Cardiologie, Vascular și Toracic de la Cleveland Clinic. “Acest studiu sugerează că accentul pus pe pierderea în greutate ca strategie de sănătate publică poate îmbunătăți rezultatele în timpul pandemiei COVID-19 și a viitoarelor epidemii sau boli infecțioase conexe. Aceasta este o constatare foarte importantă având în vedere că 40% dintre americani au obezitate. “


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-01-02



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE