2024-05-03 00:43

Recomandările ISU în caz de caniculă

 |  19:16
Recomandările ISU în caz de caniculă

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) face mai multe recomandări românilor cu privire la ce ar trebui să facă în zilele caniculare. "Resturile de țigară pot genera incendii. NU le arunca oriunde! ", avertizează pompierii.

ANM a emis astăzi prima avertizare meteo de cod roșu de temperaturi extreme și disconfort termic din acest an.

În acest context I.S.U vine în întâmpinarea populației cu anumite recomandări pentru a evita tragediile generate de caniculă.

"Intră pe Platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență “Fii pregătit” și consultă ghidurile aflate la rubrica Fenomene Meteo Extreme.

Află cum să reacționezi pe timpul perioadelor caniculare.

În general după-amiaza se vor înregistra valori termice mari  iar disconfortul termic va fi accentuat", au precizat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

Fiipregatit.ro este sursa oficială de informare pentru a ajuta cetăţenii să înțeleagă mai bine riscurile şi pentru a-i informa asupra măsurilor de prevenire şi comportamentului pe care să-l aibă în diferite situaţii de urgenţă de amploare sau dezastru.

Află cum să reacționezi pe timpul perioadelor caniculare.

În general după-amiaza se vor înregistra valori termice mari  iar disconfortul termic va fi accentuat", au precizat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

Fiipregatit.ro este sursa oficială de informare pentru a ajuta cetăţenii să înțeleagă mai bine riscurile şi pentru a-i informa asupra măsurilor de prevenire şi comportamentului pe care să-l aibă în diferite situaţii de urgenţă de amploare sau dezastru.

Ce faci în caz de caniculă

  Rămâi în casă sau limitează expunerea la soare, mai ales între orele 11-18. Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul.

  Răcorește locuința cu ajutorul aparatelor de aer condiționat sau ventilatoare. Reglează aerul condiţionat la maxim 5 grade sub temperatura de afară. Aerisește încăperile dimineaţa devreme sau seara târziu. De asemenea, dușurile frecvente te răcoresc rapid.

  Bea multă apă, cel puțin 2 litri/zi (nu prea rece). Nu aștepta să-ți fie sete pentru a bea apa! Persoanele care au epilepsie, suferă de inimă, rinichi sau ficat au restricţionare privind utilizarea lichidelor ori au probleme de reţinere a lichidelor, de aceea trebuie să consulte un medic înainte de a creşte aportul acestora.

  Mâncă regulat, echilibrat şi uşor (legume și fructe). Evită consumul de multă sare, zahăr și grăsimi.

  Limitează consumul de băuturi alcoolice și cafea/cofeină (conduc la deshidratare rapidă).

  Poartă haine uşoare, deschise la culoare, care acoperă cat mai mult pielea. Poși folosi și o cremă de soare (cu protectie minim 15).

  Protejează-ți faţa şi capul purtând o pălărie cu boruri largi.

  Protejează-ți ochii purtând ochelari de soare cu lentile colorate din categoria 3 (filtre optice marcate UV 400 de culoare gri, maro sau verde), sau prin intermediul unor ochelari de vedere prevăzuți cu lentile fotocromatice.

  Evită muncile extenuante și excercițiile fizice în partea cea mai călduroasă a zilei (11-18) sau ia pauze frecvente.

  Nu lăsa niciodată copiii, bătrânii sau animalele singure în autovehicule închise! Cand temperatura unui copil ajunge la 40 de grade, organele interne incep sa cedeze, iar la o temperatura de 41,6 grade poate surveni decesul.

  Nu lăsa în mașină obiecte care pot exploda la căldură (brichete, tuburi de deodorant, gel antibacterian)


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-07-23



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE