2024-04-26 13:34

Ministrul Sănătății a RĂBUFNIT împotriva unor practici în vaccinare: ”România nu e sat fără câini!”

 |  17:04
Ministrul Sănătății a RĂBUFNIT împotriva unor practici în vaccinare:  ”România nu e sat fără câini!”

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, susține că 30% dintre vaccinări nu se regăsesc în platforma de programare, o „vulnerabilitate” pe care a semnalat-o Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) și despre care spune că „trebuie remediată cât mai rapid”.

„În perioada următoare, Ministerul Sănătății și CNCAV vor trebui să vegheze la două vulnerabilități. Una este reprezentată de faptul că 30% dintre vaccinări sunt în afara platformei de programare, deci există o platformă de programare și există Registrul național pentru vaccinare – ei, bine, acestea două trebuie puse împreună. Există 30% dintre oameni care sunt în Registrul național de vaccinare și nu sunt în platforma de programare. Sunt oameni care merg în centrul de vaccinare sau sunt centre de vaccinare care nu sunt informatizate așa cum s-ar cuveni, unde lucrurile se fac încă pe hârtie și după ce ești notat în Registrul național de vaccinare datele se varsă în platforma de programare așa încât să fii programat pentru rapel. Faptul însă că oamenii nu se programează în platforma de programare și merg direct la centru, și sunt înregistrați în rând reprezintă o vulnerabilitate. Vulnerabilitate pe care am semnalat-o Comitetului condus de doctorul Gheorghiță, respectiv tuturor instituțiilor care lucrează în acest proces, vulnerabilitate care trebuie remediată cât mai rapid – 30% din totalul de vacccinuri este mult. Trebuie să mergem cât mai mult către o digitalizare și o clarificare a procesului, respectiv o siguranță oferită tuturor că vaccinurile merg către cei mai vulnerabili”, a declarat Vlad Voiculescu.

Într-o declarație de presă susținută miercuri, ministrul Sănătății a reclamat mai multe probleme în derularea campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19. El a declarat că e posibil ca peste 1.300 de persoane să fi sărit rândul la vaccinare, astfel că se vor face anchete la nivelul centrelor de vaccinare.

„Trebuie să transparentizăm procesul. Am descoperit între 15 și 23 ianuarie în registrul de vaccinare 1.353 de persoane vaccinate marcate ca eligibile pentru etapa a treia. Cineva a sărit peste rând sau e o eroare de introducere a datelor. Acum avem mai puțin doze de vaccin decât am avea nevoie. E esențial ca autoritățile să nu rămână pasive la lucrurile care vorbesc de inechități, de șanse diferite a unor categorii de popuație față de altele. Trebuie să-i protejăm pe vulnerabili. Verificăm situația. Se fac echipe mixte de ocntrol de la Corpul de Control al ministrului și de la DSP-uri, pentru a vedea cum stau lucrurile la centrele de vaccinare. E clar că România acum, când în toată lumea sunt probleme cu dozele, nu poate fi un sat fără câini. E nevoie de sancțiuni și am vorbit cu premierul. E nevoie de sancțiuni pentru cei în măsură să verifice dacă strategia e respectată. La nivelul centrului de vaccianre sunt medici coordonatori. Îi asigurăm de cercetări disciplinare dacă nu vor respecta ce s-a stabilit. imediat vom putea vorbi de sacțiuni adoptate de Guvern”, a mai spus Vlad Voiculescu.

Totodată, ministrul a declarat că la ora actuală România dispune de mai puține doze de vaccin decât ar fi necesare.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-01-27



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE