2024-05-08 04:30

Ministerul Sănătății vrea să restricţioneze temporar EXPORTUL anumitor medicamente

 |  19:46
Ministerul Sănătății vrea să restricţioneze temporar EXPORTUL anumitor medicamente

Ministerul Sănătăţii ia în calcul să restricţioneze temporar exportul unor medicamente care nu se mai găsesc pe piaţă din cauza preţului sau a cererii mari.

Aici intră antibioticele pentru copii sau unele tratamente oncologice. Pentru că ne confruntăm cu un sezon complicat de viroze cererea de medicamente este uriaşă. Sunt probleme, şi cu stocurile în cazul unor vaccinuri.

Alexandru Rafila: ”Examinăm posibilitatea restricţionării la export, împreună cu ANM pentru anumite categorii de medicamente, mai ales antibiotice pentru copii şi altele inclusiv oncologice. Agenţia a mai făcut acest lucru şi cu siguranţă îl va repeta”.

Reporter: Când intră în vigoare?

Rafila: ”Din luna ianuarie".

În cazul vaccinurilor pentru copii care nu se găsesc ministrul spune că problema este delicată. Unele seruri lipsesc şi din alte ţări şi îi roagă pe medicii de familie care au doze în plus să le distribuie.

Alexandru Rafila: ”Pentru multe dintre vaccinuri sunt unul sau doi producători la nivel mondial. Şi noi mai suntem şi în UE, iar vaccinul trebuie să fie calificat pentru a fi vândut în Uniunea Europeană."

O altă problemă în criza medicamentelor o reprezintă preţul fix impus de minister care nu a fost schimbat de 2 ani. Pentru că au crescut costurile de producţie firmele de profil n-au mai fost interesate să vândă la noi. Doctorul Alexandru Rafila susţine că a emis un ordin de ministru pentru a debloca situaţia. Asta înseamnă că oamenii vor plăti mai mult atunci când vor fi refăcute stocurile.

Sursa: Protv


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-12-20



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE