2024-05-19 10:05

Depresia de Sărbători afectează până la 70% dintre persoane. Cum ne putem preveni sau ameliora depresia în pragul sărbătorilor de iarnă

 |  10:35
Depresia de Sărbători afectează până la 70% dintre persoane. Cum ne putem preveni sau ameliora depresia în pragul sărbătorilor de iarnă

Depresia este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni, afectând aproximativ 280 milioane de persoane din întreaga lume. Chiar dacă sărbătorile de iarnă sunt adesea asociate cu motive de bucurie și relaxare în preajma familiei și prietenilor, de multe ori, această perioadă a anului poate favoriza apariția depresiei sau accentuarea simptomelor depresive deja existente.

Aproximativ 70% dintre persoane se simt triste sau singure în preajma sărbătorilor de iarnă, potrivit unui studiu realizat de Alianța Națională pentru Boli Mintale din SUA. Această perioadă favorizează apariția depresiei din mai multe motive precum vremea mohorâtă, temperaturile scăzute sau cantitatea redusă de lumină solară.

„De asemenea, un factor esențial care contribuie la accentuarea depresiei de sărbători îl reprezintă așteptările nerealiste, manifestate atât prin utilizarea imaginii ideale din filme, ca reper pentru sărbătorile din viața reală, precum și prin tendința de a realiza comparații cu anii anteriori sau cu persoanele care par a avea o viață mult mai bună sau chiar perfectă. Totodată, izolarea și singurătatea amplifică disconfortul emoțional, iar persoanele care sunt departe de oamenii dragi, cele care nu au astfel de oameni în viața lor sau cele care au relații defectuoase cu cei din jur, se pot simți triste și singure,” afirmă dr. Natalia Constantinescu, psihoterapeut și psiholog clinician în cadrul Clinicii Bellanima.

Depresia: Cauze și manifestări

Depresia (tulburarea depresivă majoră) este o tulburare afectivă, cu simptome la nivel corporal, afectiv și cognitiv, care perturbă funcționarea individului în ariile importante ale vieții (fizică, socială, familială, educațională, profesională). Simptomele au o durată de cel puțin două săptămâni și includ, în principal, dispoziția depresivă (tristețe, iritabilitate) sau pierderea interesului ori a plăcerii pentru aproape toate activitățile cotidiene, alături de alte simptome, precum sentimentul de lipsă de valoare personală, vinovăție excesivă, lipsă de speranță cu privire la viitor, dificultăți de concentrare, gânduri de suicid, lipsă de energie, agitație sau lentoare în mișcări, somn perturbat și modificarea apetitului sau a greutății corporale. Factorii care contribuie la declanșarea depresiei sunt de natură biologică, psihologică și socială, printre aceștia numărându-se experiențele negative din copilărie, evenimentele stresante, personalitatea, predispoziția genetică, perturbările biochimice la nivelul creieruliu, afecțiunile medicale cronice sau invalidante.

Cum putem lupta împotriva depresiei

„Există mai multe strategii cu ajutorul cărora putem face față depresiei. În primul rând, este necesar să avem o viață socială cât mai activă și să menținem contactul cu oamenii din jurul nostru, prin întâlniri frecvente sau convorbiri telefonice, astfel încât să reducem impactul izolării sociale.

De asemenea, pentru a putea restabili ordinea și claritatea în viața noastră, este recomandat să ne setăm un program zilnic, în care să ne amintim să includem activități care ne pot îmbunătăți starea de spirit, precum practicarea unui sport, ascultarea muzicii, cititul unei cărți inspiraționale sau vizionarea filmelor de comedie. Un remediu eficient în ameliorarea simptomelor depresiei îl reprezintă și plimbările zilnice în aer liber și orice altă activitate care ne încurajează să ieșim din casă. În plus, sentimentul de a fi util reprezintă un antidot în cazul depresiei, astfel încât activitățile de voluntariat sau cele caritabile pot fi o resursă importantă,” adaugă dr. Natalia Constantinescu.

Pe lângă strategiile menționate, este recomandat să apelăm la specialiștii din domeniul sănătății mintale, pentru a împiedica agravarea depresiei. Dacă depresia este ușoară, putem urma sesiuni de psihoterapie, în care să învățăm să privim propriile experiențe dintr-o altă perspectivă, să ne exprimăm emoțiile într-un mod adecvat, să construim relații sănătoase, să setăm limite, să facem pace cu experiențele neplăcute din copilărie, să ne îmbunătățim imaginea de sine, să conștientizăm propriile valori și să trăim în acord cu acestea.

Pentru depresia moderată și severă, este necesar un tratament complex, care să includă atât psihoterapie, cât și tratament medicamentos. Principala clasă de medicamente utilizate în tratamentul depresiei sunt antidepresivele. Dacă problemele de somn sunt persistente și nu se reglează în urma tratamentului antidepresiv, se pot utiliza, în plus, medicamente care induc somnul. De asemenea, în cazul în care depresia este însoțită de anxietate, în tratament vor fi incluse și anxiolitice.

Cum tratăm depresia de sărbători

Sărbătorile pot stârni amintiri și emoții puternice, astfel încât este posibil să se reactiveze anumite conflicte familiale, considerate rezolvate sau uitate și să apară amintiri referitoare la pierderea oamenilor dragi, mai ales dacă este primul an fără aceștia. De asemenea, sărbătorile de iarnă constituie un prilej de bilanț al realizărilor și de reflectare asupra anului care se încheie, ceea ce poate conduce la regret, tristețe și imagine negativă de sine. De asemenea, stresul provocat de pregătirile pentru sărbători și, în mod special, de alegerea cadourilor potrivite și de încadrarea în buget, pot contribui la deteriorarea sănătății emoționale și la instalarea oboselii.

„Pentru a preveni sau a ameliora depresia de sărbători, este necesar să avem așteptări realiste și să ne amintim că sărbătorile ideale există doar în filme, cărți, fotografii și reclame. De asemenea, este recomandat să ne planificăm activitățile, astfel încât să evităm supraaglomerarea și oboseala. În cazul în care suntem departe de oamenii dragi, putem menține legătura cu aceștia prin intermediul tehnologiei, iar dacă nu avem astfel de oameni în viața noastră, ne putem implica în comunitate, participând la diverse evenimente (concerte în aer liber, târguri de sărbători) sau făcând voluntariat și oferind sprijin.

Acțiunile caritabile îmbunătățesc starea emoțională atât a celor care oferă, cât și a celor care primesc, așa încât putem oferi cadouri, haine sau alimente persoanelor fără posibilități. Nu în ultimul rând, este necesar să ne manifestăm grija față de noi înșine și să ne oferim experiențe plăcute: o carte bună, un film amuzant, o muzică relaxantă, o baie cu spumă, o ciocolată caldă și arome de scorțișoară și portocale,” adaugă dr. Natalia Constantinescu.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-12-23



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE