2024-05-07 17:18

Cum să-ți crești IMUNITATEA în sezonul rece

 |  14:38
Cum să-ți crești IMUNITATEA în sezonul rece

Schimbarea sezonului testează periodic sistemul imunitar, dar un stil de viață sănătos și apelarea la remedii blânde ajută la întărirea apărării naturale în fața provocărilor din sezonul rece.

Indiferent că este vorba despre virusurile gripale sezoniere sau despre posibile variante și mutații ale SARS-COV, s-a demonstrat că cel mai bun răspuns rămâne consolidarea imunității noastre. De aceea, pentru a evita să fim luați prin surprindere de primele provocări ale sezonului de iarnă, cea mai bună strategie este să ne întărim apărarea naturală a sistemului imunitar. Micile precauții, pe care le putem integra cu ușurință în rutina noastră zilnică, sunt suficiente pentru a ne ține cât mai departe de răcelile supărătoare și de gripa sezonieră.

Pe ce ne bazăm mai exact? Ei bine, atunci când vorbim despre imunitate, trebuie să ne bazăm pe 6 piloni cheie:

1. Somnul de calitate și suficient (circa 7-8 ore/zi).

2. Hidratarea cu apă de calitate și sucuri de legume proaspăt preparate și consumate imediat după preparare.

3. Mișcarea – „Efortul fizic în aer liber, cu expunere zilnică la soare și pentru oxigenare (concentrația de vitamina D crește în sânge de 3 ori mai mult și de 3 ori mai rapid după expunerea la soare decât după consumul de suplimente cu vitamina D). Efectuată zilnic, mișcarea de tip complex, care combină efortul cardio în aer liber, cu întindere (stretching), tonifiere musculară, precum și concentrarea pe respirație înseamnă o circulație activă, oxigenare corectă, plămâni sănătoși, imunitate bună și capacitate mintală crescută, un psihic tonic, ferit de anxietate și depresie.”, aflăm de la dr. balneolog Suzana Pretorian.

 Așadar, nu neglija mișcarea zilnică!

4. Hrana adecvată, echilibrată – Trebuie evitat excesul de dulciuri rafinate (zahăr, ciocolată, etc.) și produsele care conțin gluten (patiserie, produse panificație), deoarece acestea scad imunitatea în mod direct, activ. Lactatele în exces cresc cantitatea de mucus inclusiv la nivel respirator îngreunând drenajul natural al secrețiilor. Pe de altă parte, uleiurile în exces tind să îngreuneze circulația limfatică reducând vitalitatea și punând în pericol imunitatea.

5. Suplimentele alimentare „Dintre suplimentele alimentare cu eficiență dovedită în susținerea imunității și vitalității ar trebui utilizate (discontinuu) următoarele: vitamina D 4000 UI/zi seara, vitamina C 1-2 grame/zi, Zinc 15 mg/zi, Magneziu citrat 200 mg/zi seara, produse ale stupului de tip lăptișor de matcă pur asociat cu polen crud de măr). Aceste remedii trebuie luate relativ rar și cu întrerupere, pentru a nu încărca organismul cu substanțe de conservare toxice și a-i da timp să lupte.”, adaugă medicul balneolog.

6. Factori climatici - La acele populații de pe glob unde există expunere intensă la soare și la factori climatici contrastanți (cald/rece, altitudini mai mari, vânt, curenți de litoral), viteza de revenire după infectările declarate este mai rapidă, cu circa 3-4-5 zile (India, Chile, și chiar România). Acesta este indicatorul sănătății prin călire, de care trebuie să ținem cont.

De asemenea, programele respiratorii efectuate în bazele de tratament conțin proceduri care cresc apărarea locală la nivelul mucoaselor tractului respirator - cavitate nazală, sinusuri, rinofaringe, trahee, bronhii, alveole – prin creșterea nivelului de imunoglobuline A și a calității mucusului, scăderea nivelului de histamină alergizantă, activarea aparatului ciliar de îndepărtare a impurităților, respectiv îmbunătățirea ventilației prin antrenarea mușchilor respiratori și creșterea flexibilității cutiei toracice. Toate acestea pot fi realizate prin prescrierea de:

· aerosoli salini în paralel cu pulverizații cu apă sărată extrasă din Lacul Ursu, cu nivel crescut de minerale, cu efect antiseptic, fluidifiant al secrețiilor și antiinflamator, antialergic;

· oxigenoterapie forte – combină inhalarea de oxigen concentrat 80% cu efort cardio moderat, confortabil, la bicicleta orizontală – efortul produce deschiderea suplimentară de vase de sânge cu antrenarea în circulația generală a unei cantități mari de oxigen – cu efect revigorant, antibacterian, antitumoral general, în paralel cu readaptarea rapidă la efort în câteva zile, efect altfel mai dificil de obținut, în timp scurt, la o persoană care, de obicei, este sedentară;

· gimnastică respiratorie individuală combinată cu gimnastica de creștere a forței mușchilor respiratori și mobilității cutiei toracice – în felul acesta ne antrenăm pentru a îndepărta agenții patogeni (virusuri și bacterii), rapid și eficient, în mod natural, înainte ca aceștia să pătrundă în celulele alveolare.

  Efectul obținut? Toate aceste proceduri au atât efect preventiv, cât și terapeutic în caz de alergii (rinite alergice, bronșite astmatiforme, astm bronșic), hiperreactivitate bronșică și tuse persistentă după tratamente antibiotice prelungite, respectiv diferite inflamații restante după sinuzite, amigdalite, laringite, bronșite, pneumonii, stări de convalescență după infecții respiratorii inclusiv Covid-19.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-12-15



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE